Zastava Srbije

VIJEĆE NARODA RS: Odbijeni amandmani o nacionalnoj zastupljenosti na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS


Na sjednici Vijeća naroda RS-a, 10. maja 2016. godine, nije prihvaćen amandman klubova Bošnjaka i Hrvata koji traže da se u policiji RS-a ispoštuje nacionalna struktura zaposlenih prema popisu iz 1991. godine.

Također nije prihvaćen ni amandaman pomenutih klubova prema kojem direktor policije RS-a i njegov zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Ova dva kluba pokrenula su proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa naroda koje predstavljaju na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović je istakla da će, nakon što nije postignuta saglasnost na Vijeću, o ovom pitanju raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ukoliko dogovor ni tada ne bude postignut, konačnu riječ o ovom zakonu dat će Ustavni sud RS-a.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je potvrdio da se šest amandmana Kluba Bošnjaka i jedan Kluba Hrvata odnose na potrebu da se ispoštuje nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS-a, prema popisu iz 1991. godine, kako to stoji i u Ustavu RS-a, kao i da direktor policije i njegov zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

"Obrazloženje predstavnice MUP-a RS govori da bi to značilo diskriminaciju, a mi smo mišljenja da je diskiminacija ako su zaposleni samo iz jednog konstitutivnog naroda", rekao je Čamdžić.


Izvor: Vebsajt BHRT, J.K., 10.05.2016.