Zastava Srbije

PORAST STRANIH ULAGANJA U BIH: Direktna strana ulaganja u 2022. godini iznose 1,2 milijarde KM

11.04.2023.


Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) BiH objavila je preliminarni izvještaj o godišnjim stranim ulaganjima iz kojeg se može vidjeti povećanje u ovom segmentu.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2022. godini u Bosni i Hercegovini iznose 1,2 milijarde KM, što je povećanje od 16,3 posto u odnosu na 2021.godinu.

U skladu s globalnim kretanjima značajan udio direktnih stranih investicija u prethodnim godinama i u Bosni i Hercegovini čine reinvestirane zarade, a za 2022. godinu, prema trenutno dostupnim preliminarnim podacima, učestvuju sa 56,8 posto u okviru godišnjeg iznosa.

Također, FIPA je objavila, shodno ovome, da je u Norveškoj osnovana firma za ulaganja u BiH. Cilj kompanije je okupljanje investitora za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu te povezivanje bh. građana u Kraljevini Norveškoj i BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.04.2023.

Naslov: Redakcija