Zastava Srbije

SUDOVI U BIH OPTEREĆENI KOMUNALNIM PREDMETIMA: Otežavajuću okolnost u rješavanju komunalnih predmeta predstavlja nedostatak zaposlenih u sudovima. Razmatra se mogućnost izmještanja ovih predmeta iz sudova u rad privatnim izvršiteljima, a spominju se čak i notari

11.04.2023.


Građani Bosne i Hercegovine nalaze se u sve većim dugovanjima za pružanje komunalnih usluga, a protiv velikog broja neplatiša pokrenuti su postupci prinudnog izmirenja obaveza. Nadležni sudovi u našoj zemlji zatrpani su ovakvim predmetima te im oni predstavljaju jedan od ključnih sistemskih problema u radu.

Općinski sud u Tuzli prošlu godinu je završio sa 157.616 neriješenih predmeta, od kojih je čak 140.745 komunalnih. Ista situacija je i u ostalim pravosudnim institucijama u našoj zemlji, koje u svojoj nadležnosti imaju rješavanje komunalnih predmeta.

Upravo zbog toga, ovakva vrsta predmeta navedena je kao jedan od ključnih sistemskih problema u radu sudova. Praksa pokazuje da građani BiH duguju milione konvertibilnih maraka po neplaćenim računima za odvoz smeća, centralno grijanje, električnu energiju, upotrebu vode i gasa...

"Komunalni predmeti su gorući problem u svim sudovima u Bosni i Hercegovini. Najveći sudovi upravo i imaju najveći broj neriješenih komunalnih predmeta. Naprimjer, Općinski sud Sarajevo ima okvirno milion neriješenih predmeta, dok je kod nas trenutno njih 136 hiljada", kaže predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Prošle godine Općinski sud u Tuzli kreirao je poseban plan rada u cilju smanjenja broja neriješenih komunalnih predmeta. Sudije su počele vršiti njihovo spajanje po principu evidentiranja najvećih neplatiša.

"Nama se desilo da smo na stotinu dužnika pronašli hiljadu i po predmeta, što znači da u prosjeku imamo 15 predmeta po jednom dužniku. Naši planovi su i dalje usmjereni ka tome, a na konferenciji predsjednika sudova predstavit ćemo naš model rada, kako bi ga prihvatili i drugi sudovi. Na ovakav način vjerujem da svi možemo smanjiti broj neriješenih predmeta", ističe Tulumović.

Otežavajuću okolnost u rješavanju komunalnih predmeta predstavlja i nedostatak zaposlenih u sudovima. A osim primjene tuzlanskog modela rada, u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH otvorena je mogućnost i za dodatno rješenje, po kojem bi se ovakvi predmeti izuzeli iz sudova.

"Prema posljednjoj informaciji, postoji mogućnost da se komunalni predmeti izmjeste iz sudova. Jedna od opcija je da to rade privatni izvršitelji, kao što je to slučaj u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji ili neke privatne agencije, a čak se spominju i notari. Ne znam koliko će to u praksi biti realizirano. Lično nisam za tu opciju, jer mislim da ih sudovi mogu sve riješiti, uz adekvatno obezbjeđenje ljudskih resursa. Potrebno je i da se ojačaju komunalna preduzeća u kontekstu adekvatnijeg kontrolisanja naplate jer su sudovi praktično inkasanti komunalnih preduzeća", navodi Tulumović.

Inače, u toku prošle godine, Općinski sud u Tuzli zaprimio je 46.847 predmeta, od toga je 32.414 nekomunalnih i 14.324 komunalnih.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije povodom jednogodišnjeg rezimea rada, Općinski sud u Tuzli je lani ostvario dobre rezultate, realizirajući većinu planiranih ciljeva. Ostvarena je kolektivna norma suda od 111,26 posto, a koja je značajno veća u odnosu na prethodni izvještajni period iz 2021. godine, kada je ona iznosila 103,92 posto.

Smanjen je broj neriješenih predmeta za njih 7.666 ili pet posto. Godina je započeta sa 165.282 neriješena predmeta na svim referatima, od čega je 17.115 nekomunalnih i 148.165 komunalnih. Na kraju 2022. godine ostalo je 157.616 neriješenih predmeta, od čega je 16.870 nekomunalnih, a 140.745 komunalnih.

"U toku 2022.godine riješeno je 54.513 predmeta, od toga je 32.659 nekomunalnih i 21.744 komunalnih. U toku 2022. godine zabilježen je manji priliv novih predmeta na svim referatima izuzev Zemljišnoknjižnih predmeta", navedeno je u izvještaju, u kojem se ističe da su u izvještajnom periodu donesene 18.834 odluke, kao i da je u znatnoj mjeri poboljšan kvalitet rada pravosudne institucije.

Kao ključni problemi u radu Općinskog suda u Tuzli su navedeni nedostatak nosilaca pravosudnih funkcija i administrativno-tehničkog osoblja. Kako je istaknuto, procedure izbora novih zaposlenika prilikom popunjavanja radnih mjesta traju od šest do deset mjeseci, a među problemima su i neuredno dostavljanje sudskih pismena od Bh. pošte.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.04.2023.

Naslov: Redakcija