Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UREĐENJU PROSTORA I GRAĐENJU: Elektronski postupak izdavanja građevinskih dozvola, koji bi trebalo da ubrza procedure i smanji troškove postupka

11.04.2019.


Efikasnost postupka izdavanja građevinske dozvole jedno je od najbitnijih pitanja koja utiču na poslovne aktivnosti u sektoru izgradnje, uključujući i građane i poslovne subjekte, smatraju u resornom ministarstvu.

Kako bi unaprijedila ovu oblast, Vlada Republike Srpske pripremila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći na narednom zasjedanju.

Kao glavna novina navodi se elektronski postupak izdavanja građevinskih dozvola, a koji bi trebalo da ubrza procedure i smanji troškove postupka. Plan je da se razmjena podataka između organa koji vodi postupak i ostalih učesnika vrši u elektronskom obliku i u propisanoj formi, čime bi se u potpunosti zamijenila dosadašnja praksa da se kompletan postupak vodi na osnovu dokumentacije koja se nadležnim organima uprave dostavlja u papirnoj formi.

"Elektronski postupak podrazumijeva da se kompletna procedura od podnošenja zahtjeva i dostavljanja dokaza do izdavanja lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole, te odlučivanja po redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, sprovodi elektronski, putem odgovarajućeg softvera za elektronske dozvole", navodi se u zakonu.

Inače, u razlozima za donošenje zakona se navodi kako je dosadašnji sistem izdavanja dozvola pun nedostataka i nepravilnosti.

"Ključni problemi koji usporavaju i usložnjavaju postupak su neefikasnost u radu organa uprave, nepoštivanje propisanih rokova, nepostojanje profesionalne odgovornosti i etike stručnih lica i neefikasna kontrola njihovog rada, neadekvatno sankcionisanje kršenja rokova, neosnovano visoki iznosi pojedinih naknada i saglasnosti koje se plaćaju u postupku i plaćanje iste naknade po više osnova", piše u zakonu.

Trenutno se u Republici Srpskoj kompletan postupak izdavanja građevinskih dozvola vodi na osnovu dokumentacije koju investitor pribavlja i dostavlja nadležnim organima uprave u papirnoj formi u postupku koji je kroz važeći Zakon o uređenju prostora i građenju ("Sl. glasnik RS", br. 40/2013, 2/2015 - odluka US, 106/2015 i 3/2016 - ispr. i 104/2018 - odluka US) dosta pojednostavljen i s kratkim rokovima za izdavanje dozvola.

Pravilo je da građevinske dozvole izdaju jedinice lokalne samouprave, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je nadležno za izdavanje građevinskih dozvola samo za složene objekte koji su definisani kroz Zakon o uređenju prostora i građenju.

Podsjećamo, u novom ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje kandidate za članstvo u EU za četvrti kvartal 2018. godine, navodi se kako je BiH po pitanju izdavanja građevinskih dozvola među najgorim zemljama.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nedavno je izjavila kako bi mnoge lokalne zajednice već u 2019. godini mogle krenuti u postupak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

U Privrednoj komori RS više su pažnje usmjerili na dio zakona koji definiše način obračuna rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i nadzora nad građenjem objekata u procesu građenja pa su u skladu s tim i dostavili svoje primjedbe.

"Možemo zaključiti da su izmjenama i dopunama zakona obuhvaćene ključne oblasti izdavanje građevinskih dozvola, obaveze i odgovornosti licenciranih projektanata, te otklonjene određene proceduralne prepreke, posebno kada je riječ o planskim dokumentima. Poslovna zajednica računa kako na uvrštenje svojih dostavljenih primjedaba na zakon, tako i na primjenjivost predloženih zakonskih rješenja", ukazao je Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 08.04.2019.

Naslov: Redakcija