Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

VLADA KS: Utvrđen Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

11.04.2019.


Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Navedeni Zakon će se sredinom mjeseca naći pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je ranije obećala da će u prvih 100 dana svog rada uspostaviti antikorupcioni alat i mehanizam, kao i značajno povećanje transparentnosti u radu i djelovanju javnih funkcionera.

U toku javne rasprave, koja je trajala 60 dana, organizovana su četiri okrugla stola sa predstavnicima institucija i organa koji se bave provođenjem zakona, političkim strankama koje participiraju u Skupštini Kantona, građanima, Misijom OSCE u BiH, Uredom specijalnog predstavnika EU, ambasadama SAD-a, SR Njemačke, Italije, Slovačke, Velike Britanije.

U odnosu na utvrđeni Nacrt, Prijedlog zakona koji je usvojen od strane Vlade, sadrži značajna unapređenja koja su, u najvećem dijelu, izvršena radi usklađivanja sa međunarodnim praksama, standardima i preporukama EU eksperata u navedenoj oblasti.

Ovakvim rješenjem, usklađenim sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ("Sl. glasnik BiH", br. 49/2006, 76/2011 i 89/2011 - ispr.), omogućeno je da javnost ima uvid u podatke o imovini javnih dužnosnika, što će biti zapravo ključni kontrolni mehanizam ispravnosti podnesenih prijava. Navedeno je u skladu sa principom da je obavljanje svih javnih funkcija transparentno i podliježe javnoj kontroli, a posebno pravu građana da budu upoznati sa ponašanjem nosioca javnih funkcija.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 04.04.2019.

Naslov: Redakcija