Zastava Srbije

CENTRALNI POPISNI BIRO I DALJE BEZ DOGOVORA O SPORNIM PITANJIMA ZA OBJAVLJIVANJE REZULTATA POPISA STANOVNIŠTVA


Članovi Centralnog popisnog biroa potrošili su još jednu priliku da postignu dogovor o spornim pitanjima koja predstavljaju prepreku za objavljivanje rezultata popisa stanovništva, ali su najavili nastavak razgovora kako bi posao bio završen do 1. jula 2016. godine kada ističe zakonski rok.

Nova sjednica biće održana najvjerovatnije u srijedu, 13. aprila 2016. godine, a u međuvremenu će radne grupe nastaviti da rade. Portparol Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović rekla je nakon neuspješnog sastanka u četvrtak 7. aprila u Sarajevu da su članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali prijedloge koje su do sada kreirale radne grupe.

- Pošto saglasnost nije postignuta, zakazana je nova sjednica. Svi članovi koji su imali primjedbe i prijedloge dostaviće ih u pisanoj formi i oni će biti razmotreni na toj sjednici. Nadamo se da ćemo na njoj doći do rješenja - rekla je Adembegovićeva.

Napomenula je da je na posljednjem sastanku došlo do pomaka, jer su sporna pitanja sagledana sa više aspekata.

- Prijedlozi se odnose na djecu koja su davala odgovore na popisnici za sebe. Sporne su i dalje popisnice u vezi sa pitanjem 40, odnosno mjesto rada i školovanja, te to da li će se za 100.000 spornih popisnica primjenjivati probablistički metod - rekla je Adembegovićeva.

U Zavodu za statistiku RS rekli su da ne mogu davati izjave zbog istrage koju o popisu vodi Tužilaštvo BiH. Direktor Federalne agencije za statistiku Emir Kremić rekao je da neće davati izjave sve dok Agencija za statistiku BiH ne utvrdi metodologiju za obradu spornih popisnica.

- Na posljednjoj sjednici je iznesen prijedlog da osobe sa 121.280 spornih popisnica dobiju status rezidenta, ali da se za njih podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti preprave u status nepoznato, što je za Federalni zavod neprihvatljivo - rekla je portparol Federalnog zavoda za statistiku Majda Mušić.

Centralni popisni biro već duže vremena ne može da postigne dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka dobijenih popisom koji je održan krajem 2013. godine. Dogovora nema jer su oprečni stavovi o tome ko su stalni stanovnici BiH. Federalna strana insistira da budu labavija pravila nego što je propisano Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. Godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013) pa bi taj status dobio znatno veći broj ljudi, odnosno i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH je zbog odugovlačenja objavljivanja rezultata popisa pokrenulo istragu kako bi utvrdilo da li u svemu ima elemenata krivičnog djela s obzirom na to da je popis koštao oko 50 miliona maraka.

U Tužilaštvu su 1. aprila, u svojstvu svjedoka, saslušani direktori zavoda za statistiku RS Radmila Čičković i FBiH Emir Kremić.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 09.04.2016.