Zastava Srbije

TUŽITELJSTVO BIH PREDSTAVILO IZVJEŠTAJ O RADU ZA PROŠLU I PLAN ZA OVU GODINU: U 2020. podignuto 180 optužnica i prebačena norma

11.03.2021.


Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić kazala je da je ostvarena norma u 2020. godini 109,41%, da je u prošloj godini podignuto 180 optužnica protiv 284 osobe, a kvalitet optužnica je oko 95%.

Ovo je izjavila tokokom kolegija svih tužitelja gdje je prezentirala Informacije o radu Tužiteljstva BiH za 2019. i 2020. godinu.

Također, na kolegijima je prezentiran plan rada i aktivnosti za 2021. godinu, analizirani su rezultati iz prošle godine, te je razgovarano o operativnim aktivnostima i prevazilaženju svih poteškoća koje se mogu pojaviti u praksi i svakodnevnom radu, a naročito zbog ograničenih uvjeta rada, putovanja i sastajanja, koji su prouzročeni pandemijom, a koji u značajnoj mjeri otežavaju naročito rad tužitelja i uposlenika na terenu.

Nadalje, među prioritetima rada u 2021. godini, definirani su predmeti organiziranog kriminala, korupcije, gospodarskog kriminala, nastavak kontinuirane borbe protiv terorizma, trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, kao i predmeti ratnih zločina, naročito preostalih osoba sa standardnom oznakom “A”.

Kolegij tužitelja je na zahtjev VSTV BiH, izabrao tužiteljicu Adrović Enisu, kao prijedlog iz Tužiteljstva BiH za imenovanje člana Prvostupanjske stegovne komisije u VSTV BiH.

S obzirom da su radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove zgrade i prostorija za smještaj tužitelja i uposlenika završeni i da je u tijeku tehnički prijem objekta, glavna tužiteljica upriličila je za tužitelje obilazak novih kapaciteta, u kojima će, nakon 19 godina rada i postojanja institucije, tužitelji i uposlenici imati adekvatne uvjete za rad sukladno profesionalnim i sigurnosnim standardima.

Od osnutka do danas, podignute su optužnice protiv više od 6000 osoba, za kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, od čega je više od 900 osoba optuženih za kaznena djela iz oblasti ratnih zločina i međunarodnog humanitarnog prava.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.03.2021.

Naslov: Redakcija