Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ETIČKI KODEKS ZA RADNIKE I UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE: Kodeks stupa na snagu 14. marta 2019. godine i obavezujući je i za nastavnike i za đake

11.03.2019.


Učenici i nastavnici u osnovnim školama ubuduće neće smjeti na nastavu dolaziti u kratkim suknjama, kožnim pantalonama i majicama na bretele, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijelo Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole ("Sl. glasnik RS", br. 18/2019) kojim su iz učionica, osim izazovne odjeće, protjerani i pirsinzi i upadljiva šminka.

U dokumentu je navedeno da se etičkim kodeksom utvrđuju moralna i načela profesionalne etike nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika u osnovnoj školi, kao i učenika, s ciljem zaštite dostojanstva, profesije i ličnosti, te unapređenja moralnih vrijednosti.

Kodeksom je propisano da učenicima za vrijeme boravka u školi na nastavi i vannastavnim aktivnostima nije dozvoljeno nošenje pirsinga, upadljiva šminka na licu i noktima, te nošenje uske i izazovne odjeće.

Zabranjeno je i donošenje skupocjenih predmeta u školu, kao i oružja, noževa, droge i alkohola, te svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika. Pravila ponašanja pooštrena su i za nastavnike i ostale radnike škole, koji u obrazovne ustanove ne bi smjeli dolaziti u kratkim i kožnim pantalonama, košuljama i majicama bez rukava ili u odjeći sa dubokim dekolteom. Novim propisima iz osnovnih škola "protjeruje" se i odjeća sa natpisima koji vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču na vjersku, polnu i drugu netrpeljivost. Zaposleni u osnovnim školama, prema etičkom kodeksu, ne mogu dolaziti na posao u papučama, japankama i patikama, a zabranjen je i pirsing.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da kodeks ne podrazumijeva samo pravila oblačenja, već i ponašanja zaposlenih u školama i učenika.

- Pravila treba da poštuju i oni koji dolaze u školu, kako nam obrazovne ustanove ne bi ličile na željezničke stanice, da dolazi ko kako hoće - rekao je Damjanović.

Direktorica banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić pozdravila je donošenje ovog dokumenta i naglasila da za pojedince usmena pravila nemaju efekta, sve dok se ne stave na papir.

- Imali smo situacija u kojima su i nastavnici i učenici dolazili neprikladno obučeni u školu. Zaposleni u školi treba da postupe po savjesti i da znaju gdje dolaze i kako treba da se ponašaju, te da na taj način budu primjer učenicima - istakla je Opačićeva.

Da je donošenje pravila o ponašanju i oblačenju i te kako opravdano potvrđuju i u bijeljinskoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", gdje su proteklih godina imali pritužbe roditelja na oblačenje jedne nastavnice.

- Pozdravljam donošenje kodeksa jer smo proteklih godina imali situacija da se roditelji žale na oskudno oblačenje nastavnice. Takođe, bilo je i djece koja dolaze neprimjereno obučena i našminkana. Obavljali smo savjetodavne razgovore sa učenicima i njihovim roditeljima, ali smo veoma često nailazili na otpor, jer su pojedini roditelji tvrdili da oni imaju pravo da pošalju dijete u školu onako kako oni žele - rekao je direktor škole Predrag Račanović.

Predrag Damjanović kaže da su pravila propisana etičkim kodeksom obavezujuća i za nastavnike i za đake.

- Ukoliko se to ne bude poštovalo, imamo pravilnik o disciplinskoj odgovornosti koji važi kako za nastavnike tako i za učenike i shodno tome sprovodiće se kontrole i eventualno kažnjavanje - rekao je Damjanović.

Đacima zabranjeni:

  • Pirsing

  • Upadljiva šminka

  • Visoke potpetice

  • Obnažene grudi, stomak i bedra

Radnicima škole zabranjeni:

  • Kratke i kožne pantalone

  • Odjeća sa dubokim dekolteom

  • Pretijesna i prekratka odjeća

  • Papuče, japanke


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Milijana Latinović, 07.03.2019.

Naslov: Redakcija