Zastava Srbije

PRIJEDLOG BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE ZA 2022. GODINU: Sredstva za penzije veća za 61,2 miliona KM

10.12.2021.


Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, od 4,024 milijarde KM, sredstava za plate za budžetske korisnike povećane za oko 62 miliona KM, za penzije 61,2 miliona KM, davanja za boračke kategorije i za zapošljavanje nezaposlenih boraca povećane su za oko 13,5 miliona KM.

- Povećali smo izdvajanja za dječiju zaštitu, pored onog prihoda što će rasti iz tog doprinosa, iz budžeta je to povećano za sedam miliona KM, a uveli smo i naknadu za prvo dijete, povećali smo duplo naknade za drugo, treće i četvrto dijete, tako da smo uradili značaj pomak, kada je riječ o demografskim problemima koje imamo - izjavila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, budžet za narednu godinu nema samo socijalnu komponentu, već i razvojnu, jer je za investicije za narednu godinu predviđeno 150 miliona KM, 41 milion KM više nego ove godine.

Vidovićeva je istakla da je Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu veći od rebalansa budžeta rađenog u septembru za osam miliona KM, te izrazila zadovoljstvo što su prihodi rasli po dosta visokim procentima.

Ona je navela da je Prijedlog budžeta poslat u Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i da očekuje da će naredne sedmice biti zakazana sjednica.

- Najvažnije za ovaj budžet je da je Vlada Republike Srpske predložila Narodnoj skupštini veliko rasterećenje privrede. Mi smo zbirnu stopu doprinosa na platu koja je bila 32,8 odsto smanjili na 31 odsto, a porez na dohodak smanjili sa 10 odsto na osam odsto - pojasnila je ministarka finansija Srpske.

Prema njenim riječima, očekuje se da takvo rasterećenje privrede donese veću proizvodnju, veću konkurentnost preduzeća iz Republike Srpske, veći izvoz, a što je Srpskoj neophodno u narednom periodu.

Kada je riječ o povećanju plata, Vidovićeva je rekla da će sredstva od resterećenja privrede biti usmjerena u povećanje plate, za sve radnike u Republici Srpskoj, a to je 54 miliona KM.

- Osim toga, svaki poslodavac treba da bezbijedi dodatno povećanje plate za svoje radnike. Mi smo u budžetu, za budžetske korisnike obezbijedili dodatno povećanje plata i ono će u 2022. godini iznositi 61,8 miliona KM - istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da je za narednu godinu povećan i grant za zdravstvo, jer su smanjeni doprinosi za zdravstvo, i ta stopa po novom iznosi 10,2 odsto, a bila je 12 odsto.

- Fond za zdravstvo izgubio je 80 miliona KM i mi smo mu iz budžeta namirili - pojasnila je Vidovićeva i dodala da je grant za zdravstvo 109 miliona KM godišnje, te da je budžetom predviđeno još 80 miliona KM koje je Fond izgubio.

Prema njenim riječima, ovim prijedlogom budžeta zadovoljni su i poslodavci, jer je napravljeno značajno rasterećenje, ali i sindikat, s obzirom da će biti povećanje plate za sve radnike u Republici Srpskoj.

Vidovićeva je navela da su prihodi u ovoj godini rasli, što je doprinijelo ovakvom prijedlogu budžeta za narednu godinu i rebalansu budžeta za ovu godinu, jer su direktni prihodi rasli za 11 odsto, a indirektni porezi od 19 do 20 odsto.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj su u ovoj godini mnogo više rasli prihodi od inflacije, što je posljedica rasta proizvodnje 14 odsto, izvoza za 30 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto.

Vidovićeva je rekla da se u narednoj godini planira rast prihoda od sedam odsto, te dodala da se u ovoj godini procjenjuje rast BDP-a između 5,5 i šest odsto, a u narednoj godini taj rast je previđen za 4,5 odsto.

Govoreći o programu ekonomskih reformi, Vidovićeva je navela je da se u njemu nalaze mnoge mjere koje su bile i u prethodnim godinama, a jedna od novih je rasterećenje privrede, digitalizacija, koja je neophodna u realnom sektoru, te preduzimanje mnogo većih aktivnosti na polju rješavanja otpada.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenjetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sjekciji "Vijesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 07.12.2021.

Naslov: Redakcija