Zastava Srbije

VLADA RS: Utvrđen Prijedlog budžeta za 2021. godinu

10.12.2020.


Vlada Republike Srpske utvrdila je, na 17. posebnoj sjednici, Prijedlog budžeta za 2021. godinu koji iznosi 3,795 milijardi KM.

Ministar finansija Zora Vidović izjavila je da je prema Prijedlogu budžeta, iznos veći za 159 miliona KM nego što je bio drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

"Budžet je veći zbog predviđenog zaduženja naredne godine i povećanja penzija", pojasnila je ministar finansija Zora Vidović.

Ministar finansija je navela da je Vlada razmatrala set zakona i odluka u vezi sa ekonomskom politikom za 2021. godinu koja će biti u znaku saniranja negativnih posljedica pandemije.

"Ako posmatramo budžet za 2021. godinu u odnosu na budžet za ovu godinu koji smo napravili prije pandemije virusa korona, naše uštede su 183,5 miliona KM", rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Ministar finansija je navela da su troškovi povećani za 286,8 miliona KM, na šta je najviše uticalo povećanje na platama 0,3 odsto, odnosno minuli rad, 8,8 miliona KM, zatim penzije koje su veće za 39,5 miliona KM, isplata duga koja je veća za 189,5 miliona KM, grantovi privredi i zdravstvu koji su veći za 14 miliona KM.

Ministar finansija Zora Vidović navodi da će u 2021. godini Republika Srpska vraćati 567 miliona KM glavnice kredita, plus oko 120 miliona KM kamata.

"Za nove tehnologije u privredi imamo subvencije od pet miliona KM, za novozaposlene radnike pet miliona KM. Stari program za povećanje plata se nastavlja i u narednoj godini, odnosno za povrat poreza i doprinosa za povećanje plata biće izdvojeno pet miliona KM", rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Ministar Zora Vidović navodi da izdvajanja za poljoprivredu iznose 75 miliona KM, a za zapošljavanje demobilisanih boraca i djece poginulih boraca subvencija će biti tri miliona KM.

"Ako tome dodamo grantove `Poštama` od milion KM, `Željeznicama` od 20 miliona i `Aerodromu` dva miliona, to je 116 miliona iz budžeta koji se izdvaja za privredu, mimo Kompenzacionog fonda koji će iznositi 90 miliona KM i koji će služiti za potrebe troškova u zdravstvu, ali i selektivno granama koje budu najviše ugrožene pandemijom virusa korona", naglasila je ministar finansija Zora Vidović.

Ministar finansija Zora Vidović je rekla da će javni dug Republike Srpske u 2021. godini iznositi 46,2 odsto BDP-a, a gornja granica je 55 odsto.

Ukupan dug Republike Srpske, kaže ministar finansija, na kraju 2021. godine će iznositi 56,5 odsto, a gornja granica zaduženja je 66 odsto.

Ministar finansija Zora Vidović je navela da je projektovani pad BDP-a u ovoj godini 3,5 odsto, ali da je predviđeno da će rast BDP-a u 2021. godini biti 2,6 odsto, u 2022. i 2023. godini 3,2 odsto.

Ministar finansija je navela da će u 2021. godini biti nastavljene reforme u oblasti tržišta energetike i transporta, kao i da će biti nastavljeno poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i prerađivačke industrije, a posebno i usluga.

"Vrlo značajna je i reforma zdravstvenog sektora, reforma Zavoda za zapošljavanje, a prije svega reforma u školstvu, odnosno prilagođavanje kadrova iz škole koji imaju posao u privredi. To znači da će srednje škole biti vezane za potrebe privrednih aktivnosti sa namjerom da se oni koji završe srednju školu i zaposle", naglasila je ministar finansija Zora Vidović.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 09.12.2020.

Naslov: Redakcija