Zastava Srbije

SET PRIJEDLOGA PRAVILNIKA ZA UVOĐENJE EVROKODOVA U PRAVNI SISTEM REPUBLIKE SRPSKE: Rok za sugestije 30 dana

10.11.2023.


Obavještavamo zainteresovanu javnost da je pripremljen set pravilnika kojima se definišu tehničke karakteristike građevinskih konstrukcija objekata, zahtjevi za njihovo projektovanje, izvođenje, održavanje, rušenje odnosno uklanjanje, tehničke karakteristike i zahtjevi koje treba da ispunjavaju građevinski proizvodi namijenjeni za ugradnju u objekte te drugi zahtjevi za građevinske konstrukcije i građevinske proizvode. Pomenutim pravilnicima vrši se pozivanje na evrokodove i odgovarajuće nacionalne dodatake koji prate iste, čime se stvara pravni osnov za uvođenje evrokodova u pravni sistem Republike Srpske. Na ovaj način stvaraju se uslovi da se uvedu evropski standardi za proračun različitih vrsta građevinskih konstrukcija kao pravila za projektovanje.

Prilikom izrade pravilnika, a u skladu sa Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata (“Sl. glasnik RS”, br. 86/2022), obrađivač je utvrdio da su predmetni pravilnici od interesa za javnost, te se radni tekstovi istih objavljuju na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

https://vladars.rs/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mgr/PAO/Pages/Radne_verzije_zakona_i_podzakonskih_akata.aspx

radi mogućnosti uvida u isti i dostavljanja primjedbi i sugestija. Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti u roku od 30 dana od dana objavljivanja pravilnika na sajtu, a dostavljaju se na e-mail: j.simovic@mgr.vladars.rs ili putem pošte na adresu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (Trg Republike Srpske 1, 78000 Banja Luka)


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 09.11.2023.

Naslov: Redakcija