Zastava Srbije

RADNA GRUPA ZA IMENOVANJE NEDOSTAJUĆEG SUDIJE USTAVNOG SUDA BIH ZASJEDA 11. NOVEMBRA 2022. GODINE

10.11.2022.


Nakon što je jedan od sudija Ustavnog suda BiH nedavno penzionisan, o mjestu koje se popunjava iz kvote federalnih sudija, odlučuje Parlament FBiH. Proces traje od 14. februara, a Rada grupa će odlučivati između 14 kandidata.

Ranije je sastanak Radne grupe bio odgođen jer je jedan od članova grupe bio u inostranstvu.

Obavijest o odlasku sudije Ustavnog suda BiH u penziju i potrebi za pokretanjem postupka izbora novog, Parlament FBiH dobio je 14. februara.

U julu je utvrđeno da se prijavilo 14 kandidata: Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Sjednica Radne grupe za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH bit će održana u petak, 11. novembra.

Predsjednik Radne Grupe Mladen Bošković obavijestio je da će se na dnevnom redu sjednice naći nastavak aktivnosti u vezi postupka ubora sudije Ustavnog suda BiH.

Ukoliko grupa do konstituisanja novog saziva Parlamenta FBiH ne završi svoj posao, zbog kontinuiteta rada parlamenta, ne postoje prepreke da proceduru izbora i imenovanja završi novi sastav parlamenta, a na prijedlog Radne grupe.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.11.2022.

Naslov: Redakcija