Zastava Srbije

NASTAVNICIMA U RS NAKNADA PO SNIMLJENOM ČASU 15KM

10.11.2020.


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da izuzetno cijeni angažovanost nastavnika koji u vanrednim okolnostima snimaju nastavne časove u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske i opredijeljeno je da im za taj rad obezbijedi naknadu od 15 KM po snimljenom času.

 "U pojedinim medijima je pogrešno protumačen dopis koji je upućen osnovnim školama, a koji se odnosi na način obračuna naknade za angažovanog radnika na snimanju video – materijala (časova) za obavljanje vaspitno – obrazovnog rada na daljinu. U dopisu stoji da je obračunska jedinica snimljeni čas, što ne znači da će nastavnici dobijati ukupno naknadu 15 KM, jer to zavisi od broja časova za koje će nastavnik biti angažovan", istakli su iz Ministarstva.

Podsjetili su da je u dopisu navedeno da će Ministarstvo isplaćivati naknadu od 15 KM po snimljenom času, te da će se na taj iznos obračunavati i pripadajući porezi i doprinosi.

Isplata ove naknade će se vršiti u skladu sa Posebnim kolektivnim ugogorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, na mjesečnom nivou, u skladu sa brojem održanih časova.

Imajući u vidu da svaki nastavnik na mjesečnom nivou u redovnom nastavnom procesu u prosjeku održi oko 100 časova, sasvim je razumljivo očekivati da će angažovani nastavnici na snimanju časova realizovati i preko 30 snimljenih časova, što će na kraju dovesti do toga da će njegova naknada i iznositi 50 odsto ukupne njegove mjesečne plate, dodali su u saopštenju.

Raspored snimanja nastavnih časova i uključivanja nastavnika vrši Republički pedagoški zavod, istakli su iz Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 06.11.2020.

Naslov: Redakcija