Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH VRŠI PRIPREME ZA POPUNJAVANJE UPITNIKA ZA ČLANSTVO BIH U EU


Agencija za statistiku BiH, kao proizvođač zvanične bh. statistike, organizuje niz aktivnosti s ciljem da statističkim i drugim bh. institucijama pomogne da se razmjenom iskustava s kolegama iz regiona što kvalitetnije pripreme za popunjavanje Upitnika za članstvo BiH u EU.

Tako je u organizaciji ove agencije 8. novembra 2016. godine održan radno-konsultativni sastanak s predstavnicima institucionalnih korisnika podataka zvanične bh. statistike o temi "Regionalni razvoj i zajedničke investicije".

Cilj sastanka bio je da se, predstavnici relevantnih bh. institucija, korisnica zvanične bh. statistike, pripreme za zajednički nastup i učešće na okruglom stolu "Regionalne investicije i ekonomski razvoj" koji će biti održan iduće sedmice u Beogradu u organizaciji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, a u saradnji sa Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024 i Evropskog pokreta u Srbiji.

Zvanična bh. statistika ima značajnu i višestruku ulogu u ovom kompleksnom zadatku zbog toga što će se zvanični statistički podaci koristiti, osim u poglavlju 18 EU Upitnika (koje se u cijelosti odnosi na zvaničnu bh. statistiku), i u drugim oblastima za koje su nadležne i druge bh. institucije.

- Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić istakao je da je izuzetno važno da statistički podaci u svim oblastima u upitniku budu usklađeni. Ukazao je i na važnost saradnje s institucionalnim korisnicima statističkih podataka u unapređenju i razvoju domenskim statistikama kao i razvoju alata za korištenje statističkih podataka. Cilj zvaničnih statističkih institucija je da proizvode podatke potrebne korisnicima te da im olakšaju pristup i korištenje podataka – navela je savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Predstavnici bh. institucija (Centralne banke BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Horizonta 2024, Sarajevske i Banjalučke berze, enitetskih zavoda za statistiku, Ministarstva civilnih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova i Vanjskotrgovinske komore BiH) izrazili su zadovoljstvo organizacijom zajedničkog sastanka i iskazali spremnost da učestvuju i u razvoju bh. statistike i u razvoju regionalne saradnje, te naglasili koliko će biti korisna iskustva zemalja iz regije.

- Agencija za statisiku BiH nastavlja s aktivnostima saradnje s korisnicima i davaocima statističkih podataka u BiH kao i saradnje s relevantnim institucijama u regiji. U skladu s tim planira, već naredne godine, organizovati, u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku Republike Srbije i predstavnicima nevladinog sektora, međunarodnu konferenciju radi saradnje, razmjene iskustava i unapređenja regionalne saradnje. Intencija organizatora je da se ovakve konferencije organizuju svake godine u državama regiona - dodala je Adembegović.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 09.11.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772