Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: VSTS zaključio da nema potrebe da reaguje na inicijativu predsjednika RS na način izbora sudija i tužilaca u Srpskoj do dostavljanja zvanične inicijative


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH zaključio je da u ovom momentu nema potrebe da reaguje na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika na način izbora sudija i tužilaca u Srpskoj do dostavljanja zvanične inicijative.

Usvajanju ovog zaključka na sjednici prethodila je rasprava o potrebi da se reaguje na Dodikovu inicijativu tokom koje su članovi VSTS iznijeli oprečna mišljenja.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da je način izbora sudija i tužilaca u RS njen predsjednik iznio u jednom intervjuu kao ideju, a ne inicijativu, te istakao da svaki građanin na to ima pravo.

"Mi još nemamo ništa iz kabineta predsjednika Dodika o čemu bi trebalo da raspravljamo. Zbog toga što nema inicijative smatram da ne treba da reagujemo", istakao je Tegeltija.

Član Savjeta Goran Nezirović, koji je inicirao ovu raspravu, smatra da je VSTS na neki način već reagovao o ovom pitanju, što je obrazložio izjavom Tegeltije da se VSTS neće izjašnjavati dok ne dobiju zvaničan stav o tome.

"VSTS je kolektivno tijelo i u njegovo ime ne može odlučivati pojedinac. Jasno mi je da je ovdje riječ o inicijativi i istupu jedne od najznačajnijih ličnosti u BiH koja je neprihvatljiva jer se njom urušava pravosudni sistem u BiH", naveo je Nezirović.

Član Savjeta Slavo Lakić bio je protiv reagovanja.

Predsjednik RS je 29. oktobra najavio da će javnosti predstaviti novu inicijativu da građani Republike Srpske direktno na izborima biraju tužioce i sudije, koji bi onda za svoj rad odgovarali njima.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 09.11.2016.