Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LEGALIZACIJI BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA U RS: Omogućena legalizacija bespravne gradnje, i to besplatno svima koji su izgradili kuće do 31. decembra 2013. godine

10.10.2022.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata ("Sl. glasnik RS", br. 93/2022) stupio je na snagu 29. septembra 2022. godine. Suština tog akta je mogućnost legalizacije bespravne gradnje, i to besplatno svima koji su bespravno izgradili kuće do 31. decembra 2013. godine.

Bit će legalizirane desetine hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To je novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem koju je nametnuo u aprilu ove godine kada je poništio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti ("Sl. glasnik RS", br. 29/2022) RS-a.

Zašto niko u Vijeću naroda Republike Srpske nije povukao vitalni interes upitan je Alija Tabaković, delegat u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

"To je zakon u kojem nismo našli elemente za veto. Po tom zakonu rade vlasti u FBiH, tako da tu nismo mogli naći ništa. Ne znam koliki je broj objekata i šta će sve obuhvatiti. Mislili smo da to neće biti iskorišteno u predizbornu kampanju, ali je očito tako bilo namijenjeno i sve procedure su prošle", dodao je.

Na pitanje da li će na ovaj način entitet oduzeti državnu imovinu, Tabaković kaže kako "vjerovatno ima i toga".

"Ali je upakovano tako da zakon ne dotiče poljoprivredno zemljište i državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja po ranijoj odluci visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Upakovano je tako da ništa nismo mogli pronaći da bi se pozvali na vitalni interes", dodao je.

Kaže da će održati sjednicu na kojoj će vjerovatno povući vitalni interes, ali zbog drugog zakona koji je usvojila Narodna skupština RS-a - Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Suština tog propisa je mogućnost besplatnog pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 06.10.2022.

Naslov: Redakcija