Zastava Srbije

BIH REALIZOVALA OBAVEZE PREMA ARANŽAMANU SA MMF-OM


 

  • BIH REALIZOVALA OBAVEZE PREMA ARANŽAMANU SA MMF-OM

Vlasti BiH do sada su dovršile i realizovale sva prethodna pitanja koja su bila preduslov za prvu tranšu, prema nedavno odobrenom proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), konstatovano je u tokom sastanaka u Svjetskoj banci (WB) i Međunarodnom monetarnom fondu.

Do kraja godine biće realizovane i preostale obaveze usmjerene ka daljnjem unapređenju poslovnog okruženja i harmonizaciji zakonske legislative, kao i daljnjih reformi u brojnim sektorima, također je zaključeno.

Na sastancima koja su u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu vodili predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda, razgovarano je o ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o projektima koji se realiziraju u našoj zemlji uz pomoć ovih međunarodnih institucija.

Zadovoljstvo dosadašnjim tokom realiziranja tih projekata izraženo je tokom odvojenih susreta sa potpredsjednikom Svjetske banke za ECA regiju Cyrillom Mullerom, izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heernskerkom i direktoricom Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana Ellen Goldstein.

Oni su čestitali BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na stvaranju ambijenta koji će privući strane investitore i na unaprjeđenju konkurentnosti države i zahvalio se na značajnoj tehničkoj i stručnoj pomoći koju pružaju MMF i Svjetska banka.

Poručio je da će se BiH zalagati za striktno provođenje dogovorenih obaveza i naglasio da realizacija dogovorenih reformi znači i jačanje brojnih sektora, bolji legislativni okvir, te pravnu i ekonomsku sigurnost za domaće i strane investitore.

Na sastancima u Washingtonu razgovarano je i o reformi bankarskog sektora, koja će biti provedena na osnovi najvećih standarda, razvoju malih i srednjih preduzeća, zdravstvenom sektoru, projektima energetske efikasnosti, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Vebsajt BHRT, 09.10.2016.