Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PORESKA UPRAVA RS: Rekordna naplata doprinosa

10.09.2019.


Poreska uprava RS je za osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,674 milijarde maraka, što je za 51,5 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Poreskoj upravi RS ističu da je nastavljen snažan rast prihoda od doprinosa, koji su već za osam mjeseci premašili milijardu KM, što predstavlja rekord za taj period godine od osnivanja Poreske uprave RS.

- Razlozi veće naplate doprinosa su povećanje broja obveznika doprinosa - zaposlenih u RS, povećanje plata radnicima u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i povećanje minimalne plate radnicima u RS, kao i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole - naveli su u Poreskoj upravi.

Dodaju da je na ovakav rezultat uticao i niz mjera Vlade RS na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plate na 500 KM.

- Naplata doprinosa u periodu januar - avgust ove godine iznosila je 1.034 milijarde KM, što je za 63,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu lani. Tako je za Fond PIO naplaćen 585,1 milion maraka ili 33,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 371,7 miliona maraka, što je više za 25,5 miliona maraka u odnosu na uporedni period - ističu u Poreskoj upravi i dodaju da je naplata direktnih poreza iznosila 339,6 miliona maraka, što je za šest odsto manje nego u istom periodu lani.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Milijana Latinović, 05.09.2019.

Naslov: Redakcija