Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DJEČJOJ ZAŠTITI: Vlada RS u cjelosti preuzima trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnika

10.09.2019.


Vlada Republike Srpske je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, koji predstavlja važnu pronatalitetnu mjeru, te predviđa da shodno memorandumu koji je potpisan sa poslodavcima u Republici Srpskoj, Vlada u cjelosti preuzima trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnika, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Na ovaj način Republika preuzima odgovornost finansiranja porodiljskog bolovanja i omogućava poslodavcu da sredstva koja je namjenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamjenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja", precizirao je ministar Šeranić.

On je rekao da je zakonom predviđeno da će svaka nezaposlena porodilja u Republici Srpskoj imati pravo na porodiljsku naknadu, bez obzira koliko je dugo nezaposlena.

"Zakonom se uvodi i novo pravo roditelju-njegovatelju ili njegovatelju za one koji se brinu o djeci 24 časa zbog oboljenja, čime će oni imati opravo na određenu naknadu", dodao je ministar Šeranić.

On je pojasnio da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za ove porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Republici Srpskoj.

On je precizirao da bi shodno izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti u narednoj godini trebalo izdvojiti oko osam miliona KM iz Budžeta, a izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti za invalidnine oko šest i po miliona KM.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, 06.09.2019.

Naslov: Redakcija