Zastava Srbije

UREDBA O ODREĐIVANJU MARŽE KOJA SE PRIMJENJUJE PRILIKOM FORMIRANJA CIJENA NAFTNIH DERIVATA: Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj neće se mijenjati

10.08.2020.


Poručuju to iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS nakon što je Vlada RS donijela odluku o prestanku važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata ("Sl. glasnik RS", br. 36/2020) u Srpskoj, a koju je donijela u aprilu ove godine.

Tom uredbom je ograničena marža trgovcima naftnih derivata na 0,06 KM po litru u veleprodaji, te 0,25 KM u maloprodaji, u uslovima pandemije novog virusa korona.

Neposredno nakon toga, distributeri u Srpskoj su reagovali smanjujući cijene goriva i do 15 feninga za litar, mada su cijene nešto pale i prije toga, ali to nije baš pratilo rekordan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, koji je uzrokovala pandemija.

Vlada je Uredbu donijela kako bi, istakli su tada, zaštitili ekonomske interese građana i suzbili nerealno utvrđivanje cijena i eventualno nepošteno ponašanje pojedinih trgovaca naftnim derivatima.

Marža je, podsjećamo, razlika između nabavne i prodajne cijene goriva, kada se izbiju nameti prema državi. Do tada se cijena naftnih derivata u RS formirala na slobodnom tržištu, pa time i marža distributera.

Brojni potrošači u RS zapitali su se sada, zato, da li će ukidanje ograničenja marže, koje je u aprilu uvela Vlada, dovesti i do vraćanja cijena prema starim, odnosno skorog poskupljenja goriva u Srpskoj.

Distributeri za Srpskainfo tvrde da toga, bar za sada, neće biti.

Distributeri nafte i naftnih derivata u RS neće mijenjati cijene goriva ni nakon ukidanja pomenute Uredbe, jer je i trenutno njihova marža mnogo manja od dozvoljene. Važno je napomenuti da je marža kojom posluju distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj najmanji dio koji građani plaćaju u svakoj litri prodanog goriva, što ne ide u prilog nekim tvrdnjama da je njihova marža 30-40 feninga po litri goriva – kaže sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Zoran Berak.

Naftaši, objašnjava, ipak pozdravljaju odluku Vlade RS da ukine Uredbu, kao što je to prethodno uradila i Vlada Federacije BiH.

Poštujemo principe slobodnog tržišta i smatramo da nije dobro da je u nekim djelatnostima ograničena marža, dok u drugim ona ničim nije ograničena – kaže Berak.

Da je Vlada odlučila da suspenduje ovo ograničenje marže potvrdio je juče i premijer RS Radovan Višković.

Iz Vlade RS poručuju i da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena naftnih derivata stabilizovali od vremena kada su donijeli uredbu, da je vanredno stanje ukinuto, te da su se stekli uslovi da se, praktično, ukine ograničenje marže na gorivo, uvažavajući i slobodu tržišta.

Sa početkom pandemije virusa korona, cijene sirove nafte na svjetskom tržištu su se drastično srozale. Naftaši u RS su cijenu goriva ispod dvije marke spustili krajem marta, kada su i svjetske cijene nafte bile rekordno niske i iznosile 23 dolara po barelu.

Nakon toga su cijene goriva dodatno pale, pa se u određenom periodu litar goriva u RS mogao kupiti i za 0,90 KM manje nego u periodu prije pandemije. Početkom jula, ipak, cijene goriva u RS su porasle za oko 0,20 KM u odnosu na cijene početkom juna, zbog rasta rafinerijskih cijena.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Valentina Mišljenović, 07.08.2020.

Naslov: Redakcija