Zastava Srbije

NEDONOŠENJE ZAKONA O ŠUMAMA FBIH NAJVEĆI PROBLEM SVIH KOJI RADE U LANCU UZGOJA, SJEČE I PRERADE DRVETA

10.08.2020.


Nedonošenje zakona o šumama FBiH je duži niz godina najveći problem sa kojim se susreću svi oni koji rade u lancu uzgoja, sječe i prerade drveta. Grupacija šumarstva i drvne industrije PKFBiH je više puta od nadležnih tražila donošenje kvalitetnog zakona, čijim donošenjem će se, prije svega, zaštiti i očuvati bh. šume.

Problem plasmana drvnih sortimenata u okolnostima uzrokovanim koronavirusom, opšti problemi u sektoru šumarstva zbog nepostojanja zakona o šumama na nivou Federacije BiH, neke su od tema o kojima su dioskutovali učesnici prvog dijela Drvno-tehnološke konferencije koji je održan u prirodnom ambijentu na izletištu Ponijeri.

Organizatori konferencije su Drvni klaster „Namještaj i drvo“, Privredna komora FBiH (PKFBiH) i Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Svjesni preporuka Kriznog štaba FBiH koje se odnose na smanjenje rizika širenja koronavirusa i uz stroge mjere zaštite i fizičke distance svih učesnika, na ovaj način izražena je podrška ovom vrlo važnom sektoru privrede, kao i promociji domaćih turističkih potencijala.

Na trenutno tešku situaciju u plasmanu drvnih sortimenata u FBiH ukazali su predstavnici šumarstava. Smanjena potražnja za drvnim sortimentima i uvoz nekvalitetnih sortimenata iz sanitarnih sječa iz inostranstva, otežali su poslovanje domaćih preduzeća i doveli u pitanje mnogobrojne projekte od značaja za očuvanje ovog resursa. Ukazano je i na problem uvoza raznih bolesti prilikom uvoza drvnih sortimenata, a posebno kada se radi o sanitarnim sječama u zemljama u regionu.


IZVOR: Vebsajt Biznis.ba, 06.08.2020.

Naslov: Redakcija