Zastava Srbije

ZAKON O DOPRINOSIMA RS: Ugostitelji traže izmjenu Zakona na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta 2020. godine

10.07.2020.


 

U odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane u Srpskoj pali su za 30 odsto, većih restorana oko 50, a hotela i turističkih agencija preko 90 odsto, saopšteno je iz Upravni odbor Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca RS".

 

Naglašavaju da su, nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni sa drastičnim padom prihoda.

 

- Ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjescima, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma, biće prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ugostiteljstvu i turizmu u RS. Treba naglasiti da zbog virusa korona pojedini dijelovi ugostiteljstva, kao što su noćni klubovi i svadbeni saloni, još uvijek ne rade - navodi se u saopštenju.

 

Svjesni epidemiološke i ukupne situacije u društvu i ekonomiji RS, iz "Horeca RS" predlažu Vladi RS i svim nadležnim institucijama mere koje će, sigurni su, pomoći i spasti ovu privrednu granu.

 

- Predlažemo izmjenu Zakona o doprinosima ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017 i 112/2019) RS po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva. To bi bilo urađeno u skladu sa klasifikacijom djelatnosti RS, na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta ove godine. Tražimo i da Savjet ministara BiH donese odluku i otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU, koji bi bili dužni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija. Tu je, između ostalog, i izmjena Zaključka o regulisanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24, a vikendom do jedan čas, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona - poručuju iz pomenutog udruženja.

 

Apelovali su na sve poslodavce iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i zaposlene radnike, da se striktno pridržavaju propisanih mjera kako bi od RS i BiH stvorili epidemiološki bezbjedno područje.

 

- To bi, sigurni smo, dovelo do ublažavanja mjera i dolaska većeg broja turista - poručuju iz udruženja "Horeca".

 

 


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Maja Radoja, 06.07.2020.

Naslov: Redakcija