Zastava Srbije

ZAKON O DOPUNI ZAKONA O POLICIJI I UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA: Penzionisani policijski službenici traže da se Zakon primjenjuje i na njih

10.07.2020.


Udruženje penzionisanih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske traži hitan sastanak sa predstavnicima vlasti Srpske da bi se Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima ("Sl. glasnik RS", br. 82/2019) iz 2019. godine primijenio i na policijske službenike penzionisane po nepovoljnijem modelu, zaključilo je Predsjedništvo Udruženja na sastanku u Doboju.

Predsjednik Udruženja Rodoljub Vidaković rekao je da njihov zahtjev nema političku pozadinu, te da od sastanka očekuje da predstavnici vlasti saslušaju obrazloženja penzionisanih policajaca kako bi se utvrdili najprihvatljiviji modaliteti usklađivanja koeficijenata.

Vidaković je pojasnio da se prema tom zakonu iz 2019. godine lični koeficijenat za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su najpovoljnije za policijskog službenika i da su službenici koji to pravo steknu povlašteni u odnosu na ranije penzionisane.

On je naveo da je zahtjev upućen na adrese srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika i premijera Republike Srpske, kao i predsjedniku Narodne skupštine Srpske i Odboru za bezbjednost.

Vidaković je negirao da se zakon ne može retroaktivno primjeniti, te ukazao na značaj, sada obespravljene generacije policajaca, koji su učešćem u odbrambeno-otadžbinskom ratu stvarali Republiku Srpsku.

Udruženje penzionisanih policijskih službenika, osnovano je 7. decembra 2019. godine u Zvorniku, kada je održana osnivačka Skupština ovog udruženja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 04.07.2020.

Naslov: Redakcija