Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O TRGOVINI: Predviđena izrada aplikacije o cijenama nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS

10.07.2019.


Građani FBiH samo jednim klikom na telefonu mogu pratiti kretanja cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama kako bi znali gdje mogu natočiti gorivo po najpovoljnijim uslovima, a vozači u Srpskoj sličnu aplikaciju mogu očekivati tek nakon što na snagu stupi novi Zakon o trgovini.

Android aplikaciju o cijenama goriva na pumpama u FBiH, koja je puštena u rad protekle sedmice, izradilo je Federalno ministarstvo trgovine u cilju bolje zaštite potrošača. Zahvaljujući ovom sistemu, na kome su prikazane cijene goriva od najnižih do najviših, vozači se u bilo koje doba dana mogu informisati o najpovoljnijim cijenama dizela i benzina.

Pokretanje slične aplikacije za android telefone u Srpskoj trenutno nije izvodljivo s obzirom na to da Ministarstvo trgovine i turizma RS, prema Pravilniku o sadržaju i načinu dostave podataka o uvozu i prometu nafte i derivata nafte koji se odnose na količinu, porijeklo, cijenu i kvalitet ("Sl. glasnik RS", br. 36/2010), podatke o gorivu dobija do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

- Nacrtom zakona o trgovini, koji je Narodna skupština RS usvojila, predviđene su izmjene na način da će resorno ministarstvo od trgovaca prikupljati podatke o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena robe i usluga, zalihama i marži radi praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti trgovine. Na taj način će se stvoriti pretpostavke da se potrošačima u Srpskoj omoguće informacije o cijenama naftnih derivata na pojedinim benzinskim pumpama- pojasnili su u Ministarstvu trgovine i dodali da bi se prijedlog novog zakona u skupštinskoj proceduri trebao naći na jesen.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak smatra da je aplikacija s cijenama goriva neophodna i vozačima u RS.

- U skladu sa modernim trendovima građani bi trebalo da imaju uvid u cijene goriva. Ta aplikacija bi istovremeno dobrodošla distributerima jer bi putem te platforme mogli predstaviti svoju ponudu i približiti se kupcima - kazao je Berak.

Predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da se cijene nafte i naftnih derivata na domaćim benzinskim stanicama mijenjaju preko noći, te da građani o tim promjenama budu upoznati tek kada dođu da natoče gorivo.

- S druge strane, cijene se znatno razlikuju od pumpe do pumpe i to na području jednog grada. Ta razlika zna biti i do desetak feninga za litru što nije malo. Uz pomoć aplikacije građani bi mogli uštedjeti novac, a bila bi značajna i prilikom putovanja jer bi mogli planirati na kojim pumpama da toče gorivo - rekao je Vasilić.

Zoran Berak kaže da maloprodajna cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u Srpskoj zavisi od više faktora, prije svega od cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i kursa dolara.

- Trenutna cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu je nešto iznad 63 dolara. Domaći distributeri će sniziti cijene kada se stvore uslovi - ukazao je Berak.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 07.07.2019.

Naslov: Redakcija