Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O FONDU SOLIDARNOSTI ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE OBOLJENJA, STANJA I POVREDA DJECE U INOSTRANSTVU: Predviđeno da fond prikuplja sredstva i iz doprinosa za solidarnost koji uplaćuju opštine i gradovi, ali i od donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca. Sredstva fonda dodjeljuju se ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike, ako je predloženo liječenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi, i nije eksperimentalni oblik liječenja, te ako će predloženo liječenje dovesti do produženja ili poboljšavanja kvaliteta života pacijenta

10.07.2017.


Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu naći će se 18. jula2017. godine pred poslanicima Narodne skupštine RS.

"Fond bi se finansirao izdvajanjem od plate svakog radnika u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja, s tim da svi koji ne žele izdvajati novac u ove svrhe mogu biti oslobođeni, a dovoljno je da poslodavcu predaju pismenu izjavu o tome", stoji u Nacrtu zakona, kojim je predviđeno da fond prikuplja sredstva i iz doprinosa za solidarnost koji uplaćuju opštine i gradovi, ali i od donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca.

Cilj ovog zakona je omogućiti oboljeloj djeci koja su državljani RS i osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO), a kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO RS ima potpisan ugovor, dijagnostiku i liječenje u inostranim zemljama. Sredstva fonda bi bila dodjeljivana djeci uzrasta do 18 godina života.

Olivera Ratković, predsjednica Centra za edukaciju "Tvoja riječ", kaže da je osnivanje fonda želja svakog roditelja. "To je spas za roditelje kada znaju da mogu računati na određenu sumu novca, jer dešava se da ne mogu priuštiti svom detetu u određenom trenutku sredstva koja su potrebna. I samo iščekivanje da li će uspeti prikupiti novac za lečenje nosi dodatni stres. Ovaj fond će biti od velike pomoći svakom detetu kojem je to neophodno", istakla je Ratkovićeva.

Zakon ne samo da će propisivati izvore i način prikupljanja sredstava, već i način raspodjele tih sredstava kao i praćenje rada fonda. "Upravni odbor, koji imenuje Vlada, radio bi na funkcionisanju fonda, a činilo bi ga 15 članova iz reda predstavnika istaknutih zdravstvenih radnika, Saveza sindikata RS, Saveza opština i gradova, Privredne komore RS, medija i udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece. Dok bi stručne, administrativno-tehničke i druge poslove obavljao FZO RS", stoji u Nacrtu ovog zakona.

Članovi Upravnog odbora za svoj rad ne bi primali naknadu, dok bi naknada za rad direktora fonda i članova komisije za dodjelu sredstava fonda padala na trošak FZO RS. U Nacrtu zakona stoji da se sredstva fonda dodjeljuju ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike, ako je predloženo liječenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi, i nije eksperimentalni oblik liječenja, te ako će predloženo liječenje dovesti do produženja ili poboljšavanja kvaliteta života pacijenta


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Renata Kasagić, Uroš Vukić, 07.07.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772