Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NOTARIMA RS: Ministarstvo pravde ima obavezu da, u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona, organizuje i provede konkurs za popunu preostalih notarskih mjesta. Notari u Srpskoj moći će da obavljaju taj posao do navršenih 65 godina života

10.07.2017.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nedavno su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o notarima RS.

Izmjenama i dopunama pomenutog zakona pristupilo se kako bi se stvorili uslovi za osposobljavanje novih generacija notara i popunjavanje upražnjenih notarskih mjesta.

Izmjene se odnose i na polaganje notarskog ispita, te određivanje potrebnog broja notarskih pomoćnika i njihovo imenovanje.

Smatra se da će na taj način doći i do zapošljavanja visokoobrazovanog kadra u RS, što će stimulisati notare u manjim mjestima, posebno jer je stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 91/2016), vođenje ostavinskih postupaka, prešlo u nadležnost notara.

Poslanici su, između ostalog, usvojili i amandaman prema kojem Ministarstvo pravde u Vladi RS ima obavezu da, u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona, organizuje i provede konkurs za popunu preostalih notarskih mjesta, imajući u vidu činjenicu da su još uvijek nepopunjena 33 notarska mjesta.

Usvojen je Zaključak po kojem Vlada Republike Srpske treba da preispita Uredbu o određivanju nagrada i naknada notarima u Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 54/2012, 103/2013 i 6/2017).

Notari u Srpskoj moći će da obavljaju taj posao do navršenih 65 godina života.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 06.07.2017.

Naslov: Redakcija