Zastava Srbije

PRIJEDLOG POSLOVNIKA NARODNE SKUPŠTINE RS: Poslanici će za povredu poslovnika imati samo jedan minut, dok će predsjednik Narodne skupštine imati obavezu da prekine niz od pet povreda poslovnika

10.06.2020.


Ukoliko Prijedlog novog poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske dobije podršku većine u NS RS, poslanici će, između ostalog, za povredu poslovnika, umjesto tri, imati samo jedan minut, dok će predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske imati obavezu da prekine niz od pet povreda poslovnika.

"Može prekinuti i drugo prekomjerno ukazivanje na povredu poslovnika ako procijeni da se navedenim zahtjevima očigledno namjerava prouzrokovati dugotrajno i ozbiljno ometanje rada parlamenta ili prava drugih poslanika", navodi se u novom poslovniku Narodne skupštine Republike Srpske, o kojem će poslanici raspravljati na sjednici koja je zakazana za 16. jun.

Jedna od novina je i skraćenje vremena za izlaganje predsjednika kluba ili ovlaštenog predstavnika kluba, koji sada ima 20 minuta na raspolaganju, dok je po novom poslovniku to 15 minuta. Skraćena je i redovna pauza sa dva na sat i po, tako da će prekid u radu Narodne skupštine Republike Srpske trajati od 15 do 16.30, a ne do 17 časova, kako je do sada bilo.

Jedna od odredaba novog poslovnika NS RS koja će sasvim sigurno izazvati najviše diskusija je da Kolegijum može predložiti Narodnoj skupštini da na tački dnevnog reda posebne sjednice govori samo određeni broj predstavnika kluba poslanika, poslaničke grupe i Vlade, o čemu bi se Narodna skupština izjašnjavala bez pretresa.

U opozicionim partijama kažu da je tokom izrade poslovnika većina primjedaba prihvaćena te da se ide u dobrom pravcu, odnosno popuštanju onih rigidnih prvih skica.

Kao u sadašnjem poslovniku, predsjednik NS RS u slučaju dobacivanja, psovki, obraćanja bez uvažavanja, ometanja govornika itd. moći će izreći opomenu, oduzeti riječ ili odueti riječ do kraja pretresa po tački dnevnog reda, a moći će i udaljiti sa sjednice ili dijela sjednice poslanika. Kazne koje se odnose na umanjenje plate ostaće iste i kreću se od 15 do 30 odsto.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 6.06.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija