Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOSTI U RS: Posljednjim izmjenama Zakona ojačana uloga Fiskalnog savjeta u dijelu koji se odnosi na fiskalnu odgovornost, efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava

10.06.2019.


Uloga Fiskalnog savjeta Republike Srpske je dodatno ojačana u proteklom periodu, što je dovelo i do povećanja fiskalne kulture, ali je i dalje potrebno pratiti stanje na terenu, navedeno je u izvještaju o radu tog organa za 2018. godinu.

Fiskalni savjet je uspostavljen kao nezavisan organ s ciljem da dodatno unaprijedi fiskalnu odgovornost, a obavezan je da Narodnoj skupštini jednom godišnje podnosi izvještaj o radu. 2018. godine su, prema podacima, imali devet redovnih i četiri vanredne sjednice, na kojima su razmatrane 72 tačke dnevnog reda. Mahom su davali mišljenja na planove za izmirenje obaveza prenesenih iz prethodnog perioda organima jedinica lokalne samouprave, vanbudžetskim fondovima i budžetskim korisnicima koji se finansiraju iz budžeta RS.

Nadležni su ocijenili prijedloge konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta za 2017. godinu, rebalansa budžeta RS za 2018. godinu, te prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godine i prijedlog republičkog budžeta za ovu godinu.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj("Sl. glasnik RS", br. 94/2015 i 62/2018) dodatno su precizirana pravila, te utvrđene obaveze onih na koje se odnosi zakon da izrade plan izmirenja obaveza iz prethodnog perioda.

- Izmjenama i dopunama Zakona dodatno je ojačana uloga ovog organa, a naročito u dijelu koji se odnosi na fiskalnu odgovornost, efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava, ali je u narednom periodu neophodno pratiti primjenu zakona i, eventualno, pristupiti njegovim izmjenama i dopunama - ocijenio je predsjednik Fiskalnog savjeta Milenko Krajišnik.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, V. K., 03.06.2019.

Naslov: Redakcija