Zastava Srbije

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI RS: Oružje i municija se drže odvojeno i ne smiju biti dostupni djeci. Kazne od 300 do 15.000 KM

10.05.2023.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća vlasnike registrovanog oružja u Republici Srpskoj da su dužni da svoje oružje čuvaju u skladu sa Zakonom o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 26/2016, 18/2017, 31/2018 i 58/2019) tako da je ono nedostupno neovlašćenim osobama, a posebno djeci.

Oružje i municija koje drži i nosi fizičko ili pravno lice i preduzetnik čuvaju se u stambenom ili poslovnom prostoru koje se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedištu imaoca oružja, zaključano i odvojeno jedno od drugog (oružje odvojeno od municije) u kasama, metalnim ormarima, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti uobičajenim alatom, te nisu dostupni neovlašćenim osobama, a posebno djeci – preciziraju u MUP Republike Srpske.

Za prekršaj fizičkog lica koje sa oružjem i municijom ne postupa sa naročitom pažnjom i ne čuva oružje na bezbjednom mjestu, zakonom je propisana sankcija u vidu novčane kazne od 300 КM do 500 КM i zaštitne mjere oduzimanja oružja, a ukoliko taj prekršaj izvrši pravno lice novčana kazna iznosi od 10.000 КM do 15.000 КM i zaštitna mjera oduzimanja oružja.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 08.05.2023.

Naslov: Redakcija