Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH: Predviđena novčana kazna u iznosu od 200 KM ukoliko se prekrši odredba zabrane parkiranja na označeno mjesto koje je rezervirano za osobe sa invaliditetom

10.05.2022.


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je u proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Za one koji prekrše odredbe, ukoliko izmjene budu usvojene, predviđena je kazna u iznosu od 200 KM i jedan kazneni bod.

Magazinović je obrazložio kako je predao Prijedlog zakona "protiv parking papaka", a na prijedlog više udruženja. Izmjene zakona predviđaju novčanu kaznu u iznosu od 200 KM ukoliko se prekrši odredba zabrane parkiranja na označeno mjesto koje je rezervirano za osobe sa invaliditetom.

"Pa neka izvole i svjesno onemoguće nečije kretanje i funkcionisanje", istakao je Magazinović.

Naveo je kako ne može biti ista kazna za prekršaj parkiranja na zelenoj površini i na mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom jer posljedice takvih radnji nisu jednake.

Magazinović ističe kako je Općinsko vijeće sarajevske općine Stari grad već ranije uputilo ovakvu inicijativu državnim institucijama.

"Ipak, shvatili smo da je u ovom slučaju bolje napisati Zakon i predložiti ga nego čekati mjesecima da to uradi Vijeće ministara, ili vjerovatnije, ne uradi", navodi zastupnik.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 30.04.2022.

Naslov: Redakcija