Zastava Srbije

SINDIKATI U RS TRAŽE POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE: Poslodavci poručuju da do decembra nema pregovora o minimalcu

10.05.2021.


U Savezu sindikata RS uvjereni su da će, zajedno sa povećanjem plata u javnom sektoru, od juna rasti i iznos najniže plate u Srpskoj, međutim poslodavci im poručuju da je za ove pregovore kasno.

Povećanje plata za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, policiji i pravosuđu već je izvesno, a pregovori predsjednika granskih sindikata i resornih ministarstava očekuju se ove sedmice kako bi se utvrdio konkretan iznos, završile izmjene zakona i kako bi se junska plata mogla obračunati sa dogovorenim uvećanjem.

Istovremeno, sindikalci očekuju da od idućeg mjeseca poraste i najniža plata u Srpskoj, koju prima skoro 12.000 zaposlenih. Iznos minimalca već drugu godinu je 520 maraka, ali sada su se, kažu, stvorili uslovi za promjene.

Uopšte ne stavljam znak pitanja da li će se povećati najniža plata. Mora se povećati, zato što se povećala cijena litre ulja, cijena osnovnih artikala koje svi kupujemo. Bez dileme očekujemo da Vlada, zajedno sa povećanjem plata, poveća i iznos najniže plate – poručila je predsjednica Sindikata Ranka Mišić.

Njihov prijedlog je da zagarantovani minimalac ubuduće bude 600 KM.

Pitanje je da li ćemo do toga doći odjednom ili u dva koraka. Voljela bih da to bude odmah jer nam daje šansu da već u zadnjem kvartalu pregovaramo za veću platu za iduću godinu i da se taj iznos opet poveća. Važno je da krenemo i da se čak i u ovakvoj situaciji povećaju plate. Koliko god je bolje nego ništa – ističe Mišićeva, svjesna da ova priča neće teći nimalo lako, ali uvjerena da su argumenti na njihovoj strani.

Iznos najniže plate se dogovara jednom godišnje i to je za ovu godinu završeno, kategorično poručuju iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Nema pregovora do decembra. Vlada jednom godišnje donosi odluku i ne može se svaka dva mjeseca pričati o tome – stav je predsjednika Unije Saše Trivića, koji napominje da plate rastu godišnje od pet do sedam odsto, a da je priča o minimalcu čist populizam.

Moraju biti ekonomski parametri, zašto raste najniža plata. I ja bih iskreno volio da najniža plata bude hiljadu maraka, ali šta ćemo onda, ko će isplatiti tu platu, iz kojih prihoda? Mora neko zaraditi tu platu, a to odmah znači rast cijena, rast svega, neki će ostati bez posla, uopšte je neozbiljna ta priča- ističe Trivić.

Napominje da najniža plata u Srpskoj čini 55 odsto od prosječne plate, što je, ističe, među većim iznosima u Evropi.

Ne možete podignuti najnižu platu nerealno visoko u odnosu na prosječnu platu, morate imati neki odnos – zaključuje Saša Trivić.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je nedavno da povećanje minimalne plate u Srpskoj ne zavisi samo od Vlade, već da je to stvar Ekonomsko-socijalnog saveta, kojeg čine i Unija udruženja poslodavaca i Savez sindikata.

Vlada je tu da arbitrira ukoliko se oni ne mogu dogovoriti. Pružićemo priliku njihovim razgovorima, sve što se oni dogovore za Vladu će biti prihvatljivo - rekao je Višković i dodao da najniža plata u Republici Srpskoj ne zaostaje za platama u okruženju.

Minimalnu platu od 520 maraka i manje od toga u februaru je primilo 33.044 zaposlenih u Srpskoj, pokazuju podaci Poreske uprave RS.

Utvrđena najniža plata predstavlja platu nakon oporezivanja i isplaćuje se u slučaju kada je iznos plate radnika obračunate u skladu sa zakonom, opštim aktom ili ugovorom o radu niži od iznosa najniže plate.

Mislim da nema potrebe da nas bilo ko, ni sindikat, ni država pritišće što se tiče rasta plata, obzirom da je ta najniža plata u stvari socijalna kategorija i da je mnogi poslodavci zloupotrebljavaju. Tvrdimo da najveći deo onih koji prikazuju da imaju najnižu platu – u stvari je nemaju, jer ima puno isplate u gotovom novcu. Prema tome, priča o najnižoj plati je bespredmetna – ističe predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, ne krijući da je rad u sivoj zoni izuzetno zastupljen.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Nataša Telebak, 05.05.2021.

Naslov: Redakcija