Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O OBRTU I SRODNIM DJELATNOSTIMA U FBIH: Omogućeno vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika, skraćena procedura i pojednostavljena registracija obrta, pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti i ograničeno izvršenje nad imovinom obrtnika

10.05.2018.


Vlada FBiH je nedavno utvrdila Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji će trebati usvojiti i Federalni parlament.

Uvedeno je niz mjera koje pogoduju obrtnicima, a koje su godinama tražene i zbog čijeg su neusvajanja obrtnici imali niz problema. Tako je između ostalog.

Član skupštine i bivši predsjednik Obrtničke komore Mensur Bektić ističe da je dosta vremena proveo radeći na zakonu kojim bi se unaprijedilo stanje obrtnika.

- Obrtnici su tražili duže vremena da se riješi problem uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda. Jedino obrtnici u FBiH ne mogu da se bave tom djelatnošću. Nonsense je da ja napravim jedan proizvod a da ga ne mogu prodati vani ako imam interes, a puna usta nam toga da želimo povećati izvoz. Ako nam se to spriječi, onda smo osuđeni na malo tržište koje je prezasićeno uvozom. Ono što je bitno za nas je da možemo uvoziti repromaterijal a izvoziti proizvode. U suprotnom, moramo angažirati špediterske firme i plaćati im čime se automatski povećava cijena našeg proizvoda. Plaćamo jednom kada uvozimo, i opet kada izvozimo čime prestajemo biti konkurentni - naveo je Bektić.

Ističe da su tražili i da se u zakon uvede i odredba prema kojoj obrtnici imaju pravo prodavati proizvode u obrtu.

- Šta to znači? Ja ako proizvedem proizvod u svom obrtu, ja želim da ga prodam. Vrlo često smo imali situaciju da nam inspekcije tokom obilaska kažu da smo mi samo proizvođači, da ne možemo prodati ono što proizvedemo - pojašnjava Bektić.

Obrtnicima je problem predstavljala i situacija da ih nije niko mogao zamijeniti u radnji u trenucima kada su bili odsutni.

- Tražili smo da članovi naše uže porodice – žena, kćerka, sin ili muž, pastorčad, ili usvojena djeca – da mogu da nas zamijene bez obavezne prijave. Ako se naprimjer neki obrtnik razboli, ili mora u banku, ili raditi zdravstvene pretrage, moramo zatvoriti obrt da bismo to uradili. Ovako, neko od naše uže porodice može doći da nas zamijeni jer u današnje vrijeme se teško stiču mušterije i onog momenta kad vas nema u radnji, svako ko vas traži dolazi u situaciju da ukoliko vas nema, vi gubite svoje mušterije. Dosta dugo vremena treba da se te mušterije ponovo vrate - stav je Bektića.

Za razliku od ostalih vrsta kompanija, obrtnici su bili i vlastitom imovinom odgovorni za eventualna dugovanja čime su dolazili u situaciju da im se plijeni kuća zbog dugovanja obrtničke radnje. Novim zakonskim izmjenama smanjena je ta opasnost.

- Bilo je tu još zakonskih stvari koje smo tražili uključujući i ograničenje odgovornosti. Prijašnji zakon je predviđao da su obrtnici odgovorni svojom imovinom, dok su ostala privredna društva odgovorna samo kapitalom koji su uložili. Pa ste imali situaciju da neko napravi milionske štete a ne odgovara nikako, a obrtnik bilo kakvu štetu da učini čak i da nije on direktno napravio, mogu mu zaplijeniti kuću ili nasljedstvo. Tražili smo da se to ograniči, i sada je obrtnik odgovoran samo dijelom svoje imovine do određenog iznosa tako da mu se stan ili kuća u kojoj živi te ono što mu treba za život ne mogu zaplijeniti kao ni sredstva rada i obrta. Tako da ako obrtnik dođe u situaciju da je nekome dužan, onda se neće izbaciti na ulicu i neće se od njega praviti socijalni slučaj i buntovnika– zaključuje Bektić.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 08.05.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772