Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O UBLAŽAVANJU NEGATIVNIH EKONOMSKIH POSLJEDICA IZAZVANIH PANDEMIJOM KORONAVIRUSA: Freelanceri nezadovoljni Prijedlogom zakona

10.04.2020.


Udruženje Freelance u BiH, koje zastupa prava brojne populacije freelancera u našoj zemlji, nije zadovoljno Prijedlogom zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Kažu kako su već 19. marta Vladi FBiH dostavili Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za nezavisne radnike, tzv. freelancere, jer "nezavisni radnici rade na globalnom tržištu te su sada suočeni sa značajnim padom potražnje za njihovim uslugama ili potpunim gubitkom posla, zbog obustave poslovanja kompanija s kojima sarađuju".

"Čak ni nakon 20 dana Vlada FBiH se nije udostojila da odgovori, već je utvrdila nacrt zakona u kojem nas potpuno zanemaruje, iako smo i mi oni koji im također plaćaju porez i pune budžet. Ovaj čin smatramo totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i hiljada građana ovog entiteta koji od Vlade FBiH ovom inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice", napisali su u svom reagovanju.

Kažu i kako freelanceri u FBiH imaju problem s ostvarivanjem prava na zdravstveno osiguranje, a dodatno su kroz obavezu čestih uplata poreza odlascima u banke ugroženi mogućom zarazom.

"Dok vlade u EU i susjednim zemljama pomažu freelancere plaćanjem doprinosa, obustavom plaćanja poreza na dohodak te direktnom finansijskom pomoći, naša Vlada FBiH nam nije posvetila nijedno jedino slovo u nacrtu zakona koji je napisala. S obzirom na konstantnu diskriminaciju koja se vrši nad ovom populacijom i atak na pravo na rad freelancera, ovim se konačno potvrđuje da ovakav tretman vlasti prema freelancerima nije slučajnost, već pravilo. UFUBIH će iz tog razloga biti prinuđeno preispitati ustavnost postupaka Vlade FBiH prema
ovoj zajednici te se obratiti institucijama nadležnim za kršenje ljudskih prava"
, navode oni.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.04.2020.

Naslov: Redakcija