Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Predviđena zatvorska kazna za onoga ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službena lica u vršenju dužnosti

10.04.2019.


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je u javnosti izazvao burne reakcije, biće razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine RS, a nadležni poručuju da će tada saslušati sve primjedbe i prijedloge kako bi bila izrađena njegova najbolja verzija.

Premijer RS Radovan Višković kaže da je ovo zakonsko rješenje u formi Nacrta i da su prepisana rješenja iz nekih država u okruženju.

- Sve primjedbe čućemo u NSRS i do Prijedloga zakona biće korigovano sve što je potrebno za bolji rad MUP-a RS i zaštitu građana. Biće i javna rasprava - poručio je Višković.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ističe da niko nema pravo ometati predstavnike države dok rade posao.

- U Narodnoj skupštini RS uskoro će biti set zakona, a jedan od njih je i ovaj Nacrt zakona. U jednom njegovom članu se kaže: "Ko ometa službena lica, predstavnike državnih institucija u njihovom radu, može da odgovara". Nigdje ne kaže - "ko ometa policijskog službenika". Zakon nije nikakav udar na medije. Ni vas medije niko ne smije ometati dok obavljate svoj posao - rekao je Lukač.

On je napomenuo da će ovaj Nacrt u daljoj proceduri vjerovatno pretrpjeti određene izmjene. Pomenuti Nacrt koji je usvojila Vlada Srpske predviđa zatvorsku kaznu za onoga ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službena lica u vršenju dužnosti.

I dok se bura oko pomenutog nacrta još nije ni stišala, stigao je još jedan - Nacrt zakona o javnom okupljanju Republike Srpske. Prekršajno kažnjenim organizatorima ili učesnicima javnog skupa ubuduće će biti zabranjeno prisustvovanje bilo kakvom javnom skupu i to u trajanju do dvije godine. Za kršenje zabrane predviđena je kazna zatvora do čak 30 dana, propisuje novi Nacrt zakona o javnom okupljanju.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 05.04.2019.

Naslov: Redakcija