Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

U PRIPREMI IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONIKA RS, ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU I O NOTARIMA, TE USVAJANJE ZAKONA O ISPITIVANJU PORIJEKLA IMOVINE, ZAKONA O SUĐENJU U RAZUMNOM ROKU

10.04.2019.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović ističe da je Ministarstvo pravde u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske utvrdilo značajne sistemske zakone, a jedan od njih je Nacrt zakona o likvidacionom postupku čiji je cilj efikasniji i brži likvidacioni postupak.

"Prvenstveno moram reći da smo, na temelju prethodne četiri godine i zakona koje je radilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, nastavili svoj posao, potvrđujući dobre rezultate i dinamiku", rekao je ministar Kasipović.

On naglašava da je od izuzetnog značaja što je Ministarstvo pravde dobilo pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, ali i što su predloženi zakon o likvidacionom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata.

"Značajno je i što realizujemo Akcioni plan za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, jer je dio programa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske", naveo je ministar Kasipović.

On je rekao da se analiziraju i ranije doneseni zakoni, što u Ministarstvu smatraju veoma bitnim pitanjem na kojem su radili i prethodnih 100 dana.

"Ono što smatram veoma važnim jeste dalje stvaranje materijalnih i tehničkih uslova za rad pravosudnih institucija, a prvenstveno završetak izgradnje palate pravde u Trebinju i stvaranje uslova za rad pravosudnih institucija u Prijedoru", kaže ministar Kasipović.

U ovoj godini, navodi ministar pravde, cilj je utvrđivanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakona o ispitivanju porijekla imovine, Zakona o suđenju u razumnom roku, izmjena Zakona o pravosudnom ispitu i Zakona o notarima.

"To su vrlo ambiciozni i zahtjevni projekti. Odrednica djelovanja Ministarstva pravde jeste da uvijek radimo i imamo snažnu podršku i akademske i pravosudne zajednice, tako da vjerujem da ćemo naš program rada u potpunosti realizovati u ovoj godini", smatra ministar Kasipović.

On je pojasnio da su formirane radne grupe koje će sa Ministarstvom pravde raditi na izradi zakonskih rješenja, među kojima i izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US), čemu će prethoditi analiza dosadašnjih rješenja.

"Kada je riječ o Krivičnom zakoniku moramo procijeniti sva rješenja koja trenutno imamo, iz svih uglova, jednom suptilnom dubinskom analizom doći do potrebnog obima promjena. U svakom slučaju, u ovoj godini imaćemo izmjene i dopune ovog pravnog akta", rekao je ministar Kasipović.

On je ocijenio da je veoma značajan napredak republičkih organizacija koje su u sastavu Ministarstva pravde, prije svega Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, te Centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Govoreći o Zakonu o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 63/2018), ministar Kasipović je podsjetio da je Srpska usvojila njegove izmjene i dopune u hitnoj proceduri i izrazio uvjerenje da će, formiranjem Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara, biti riješeno pitanje izdržavanja zatvorske kazne, koje tretira ovakvo zakonsko rješenje.

Na pitanje da li se može u ovoj godini očekivati nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Kasipović je ponovio da je uslov formiranje vlasti na svim nivoima.

"Potrebno je što prije formirati Savjet ministara i Vladu FBiH, da bi se pristupilo daljim nastojanjima, rješenjima i zajedničkom radu na reformi pravosuđa u BiH. Naravno, u Republici Srpskoj radimo svoj posao i zbog toga i jeste deset zakona predviđeno za rad", istakao je ministar Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 05.04.2019.

Naslov: Redakcija