Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MMF: Aranžman sa BiH još važi

10.04.2017.


Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da očekuje značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda proširenog aranžmana sa BiH vrijednog 1,078 milijardi KM, ali nije najavio raskid aranžmana, iako rok za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama istekao 8. aprila 2017. godine

Predstavnički dom Parlamenta BiH odbio je u srijedu da izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona, usvaja po hitnoj proceduri. BiH je do sada povukla samo jednu tranšu od 155 miliona maraka.

Šef misije MMF-a za BiH Nadem Ilahi naglasio je da je su upoznati sa informacijom da Predstavnički dom nije usvojio izmjene zakona.

- Neusvajanje ovih zakona imaće implikacije na mobilisanje spoljnog finansiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora. Zakoni predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku proširenog aranžmana. Očekujemo značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa - ukazao je Ilahi.

Ipak, najavio je da će održavati stalni dijalog sa vlastima BiH i pružiti pomoć u daljim naporima.

- Vlasti su u proteklim mjesecima ostvarile dobar napredak u sprovođenju reformi koje su podržane proširenim aranžmanom. Spremni smo pomoći vlastima da i dalje sprovode strukturalne reforme kako bi podstakli rast i održali makroekonomsku stabilnost. Njima je potrebno više vremena da ostvare napredak u nekim ključnim oblasti svog programa - ukazao je Ilahi.

Predsjednik RS Milorad Dodik upozorio je da će uslijediti problemi zbog odbijanja poslanika Predstavničkog doma da se o povećanju akciza ne odlučuje po hitnom postupku, već u redovnoj proceduri.

- Upadamo u ozbiljan problem, jer gubimo rokove, što znači da ako sada želimo nešto, moramo da provedemo najmanje dvije godine za novo dogovaranje. RS je ispunila sve iz mape puta u vezi sa MMF-om i nema nijedne neispunjene obaveze iz Reformske agende. Problem je u FBiH i institucijama na nivou BiH - ukazao je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović ukazala je da su glasanjem u Predstavničkom domu dovedeni u pitanje reformska agenda i za nju vezan aranžman sa MMF-om.

- Srpska je ispunila sve obaveze koje je preuzela u okviru reformske agende - ukazala je Cvijanovićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poručio je da će, ako ne bude novca od MMF-a, BiH tražiti druga rješenja.

- Ali treba da znamo da je novac od MMF-a najjeftiniji - rekao je Šarović.

Predstavnički dom izmjene i dopune Zakona o akcizama razmatraće na redovnoj sjednici 20. aprila.

- Šteta je što ove zakone nije usvojio Predstavnički dom jer su oni reformski. Više ne možemo riječima podržavati reforme, a kada dođe vrijeme da zaista preduzmemo nešto na tom putu, zakažemo. To se na sjednici Predstavničkog doma i dogodilo - rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša.

Izmjenom zakona o akcizama predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, a parlamentarci iz redova Saveza za promjene i opozicije iz FBiH traže da u zakon bude uvrštena podrška poljoprivrednicima u BiH u vidu plavog dizela.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Unije u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da se od izabranih predstavnika BiH očekuje da nastave sa naporima da se iznađe put koji će podržati većina u Parlamentu BiH.

- Ovi su zakoni važni elementi Reformske agende i predstavljaju uslove za aranžman MMF-om, kao i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugih finansijskih institucija - naveo je u Vigemark.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, M. Miljić, Ž. Domazet, 07.04.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772