Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Ured visokog predstavnika navodi da predložene odredbe zanemaruju demokratske principe

10.03.2023.


Ured visokog predstavnika reagovao je na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koji se odnosi na kriminalizovanje klevete istakavši da ukoliko se usvoje predložebe odredbe to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa.

"Kao veliki zagovornik slobode govora i slobode medija, koji su od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo, Ured visokog predstavnika još jednom podvlači da politički i institucionalni lideri imaju odgovornost da stvore ambijent u kome će mediji moći raditi nezavisno i profesionalno, bez straha i političkog pritiska", saopćeno je iz OHR-a.

Također su istakli da se svako društvo vrednuje i uvijek će se vrednovati s obzirom na status slobode govora i ambijentu u kojem rade mediji.

"Iako je borba protiv dezinformiranja i govora mržnje napor vrijedan pažnje, ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik onemogućavanja drugačijeg mišljenja i demokratske debate", navodi se.

Dodaju da borba protiv dezinformacija i govora mržnje ne smije služiti kao isprika za neprimjereno ograničavanje slobode mišljenja ili izražavanja, niti za sprečavanje kritičke debate ili dalje ograničavanje funkcioniranja medija i civilnog sektora koji su važni u svakom demokratskom društvu.

"Ukoliko se usvoje ove odredbe, kako je najavljeno, to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa kojih se svako društvo treba držati. Prema tome, Ured visokog predstavnika poziva organe vlasti Republike Srpske da otvore konstruktivnu i transparentnu javnu debatu sa svim zainteresiranim stranama koje su uključene u ovaj proces i da ovo pitanje riješe bez ugrožavanja demokratskog kapaciteta društva", zaključuju iz OHR-a.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 07.03.2023.

Naslov: Redakcija