Zastava Srbije

FBIH: Poljoprivrednici će dobiti 50 litara goriva po hektru obradive zemlje

10.03.2022.


Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić razgovarao je s kantonalnim ministrima poljoprivrede o mjerama koje Vlada FBiH, resorno federalno i kantonalna ministarstva trenutno poduzimaju kako bi pomogli poljoprivrednicima.

Sastanak je nastavak konsultacija s kantonalnim ministrima poljoprivrede s ciljem sagledavanja stanja u sektoru poljoprivrede i potrebe zajedničkog djelovanja i programiranja mjera veće podrške poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara poljoprivrede, prisustvovali i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, predstavnici oba odbora za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH, Ilija Ilić i Ahmed Džubur, Saveza općina i gradova FBiH, te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH.

Shodno ranije održanom sastanku, na kojem je razgovarano o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti, na ovom sastanku federalni ministar upoznao je prisutne kantonalne ministre sa Zaključkom koji je Vlada FBiH usvojila, a tiče se pomoći poljoprivrednim proizvođačima s 50 litara goriva po hektaru obradive površine posredstvom Federalne direkcije robnih rezervi.

S ciljem provođenja ove mjere usaglašena je potreba da nadležna kantonalna ministarstva dostave kantonalnim vladama spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku s kantonalnog nivoa u 2021. godini po hektaru obradive površine, a koji će biti dostavljeni Federalnoj direkciji za robne rezerve.

Naglašena je neophodnost što bržeg usvajanja Budžeta Federacije BiH kako bi se stvorile pretpostavke za usvajanje Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, te početka isplate sredstava za realizaciju mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.03.2022.

Naslov: Redakcija