Zastava Srbije

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU REPUBLIKE SRPSKE: Zbog neprijavljivanja radnika poslodavci u februaru kažnjeni sa 88.000 KM

10.03.2021.


Postupajući po Zakonu o poreskom postupku Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 78/2020), republički inspektori su u februaru sproveli 925 inspekcijskih kontrola, u kojima je po osnovu ugovora o radu kontrolisano 1.375 radnika zatečenih kod poslodavca.

U 30 slučajeva utvrđeno je da zatečeni radnici nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, zbog čega su poslodavcima izrečene kazne u iznosu od 88.000 KM, dok je u jednom slučaju izrečena i mjera zabrane rada.

Ovim putem skrećemo pažnju poslodavcima da su mjere i kazne za neprijavljivanje radnika, koje su propisane Zakonom o poreskom postupku, mnogo veće i rigoroznije, te podrazumijevaju i privremenu zabranu obavljanja djelatnosti zbog nepodnošenja prijave u Jedinstveni sistem. Novčane kazne koje su propisane ovim zakonom za neprijavljivanje radnika iznose od 10.000 KM do 30.000 KM za pravno lice, od 3.000 KM do 9.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 KM do 9.000 KM za fizičko lice preduzetnika – naglašavaju u Inspektoratu RS

Dodaju da, ako u toku kontrole inspektor utvrdi da poslodavac nije podnio prijavu za registraciju radnika u Jedinstvenom sistemu, usmenim rješenjem poslodavcu izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a najmanje u trajanju od 15 dana.

Usmeno rješenje izvršava se odmah, pečaćenjem prostorija, postrojenja, uređaja i druge opreme za rad kojom poslodavac obavlja djelatnost. Izuzetno, mjera zabrane obavljanja djelatnosti neće se izvršiti ako poslodavac u roku od 72 sata od izricanja usmenog rješenja dostavi inspektoru dokaz o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i uplati novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom zbog angažovanja radnika na crno. Apelujemo na poslodavce da ne čekaju dolazak inspektora, već da uredno regulišu radni status svih radnika koje angažuju, te da se ne izlažu riziku od kažnjavanja – poručuju iz Inspektorata RS.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Maja Radoja, 09.03.2021.

Naslov: Redakcija