Zastava Srbije

SKLADIŠTENJE NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI SA BIH PROTIVNO DOBRIM ODNOSIMA


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Mladen Ivanić, rekao je da su članovi Predsjedništva BiH na sastancima sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Hrvatske u Zagrebu iznijeli stav da bi skladištenje nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH bilo protivno dobrim međusobnim odnosima i dodao da je uvjeren da će Zagreb znati da uvaži ovaj stav.

Ivanić je rekao da hrvatske vlasti nisu ni blizu odluke o tome gdje će biti odlagalište nuklearnog otpada. On kaže da je u razgovorima sa predsjednikom Vlade Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i potpredsjednicima Božom Petrovom i Tomislavom Karamarkom, te predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom ukazano da i hrvatske opštine imaju svoje zahtjeve povodom rješavanja ovog problema.

"Ovo pitanje rješavaće nadležne institucije dvije zemlje, a ispred BiH Agencija za nukleranu energiju. Ovo i druga pitanja trebalo bi da budu rješavani na predstojećoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske koja bi, po svemu sudeći, trebalo da bude održana do kraja maja", najavio je Ivanić.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske produžio je javnu raspravu o programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada do 1. aprila 2016. godine.

Ivanić je istakao da je u razgovorima iskazao interes za izgradnju mostova u Svilaju i Gradišci koji će biti potrebni kao dio koridora Pet i izgrađenog autoputa od Banjaluke do Gradiške. "Imamo čvrsto uvjeravanje hrvatske strane da su spremni da zajednički radimo na tome", naglasio je Ivanić.

Kada je riječ o Pelješkom mostu, Ivanić je rekao da su članovi Predsjedništva BiH iznijeli načelan stav da razumiju želju Hrvatske da se poveže, ali da i oni moraju da razumiju želju BiH da ima pristup otvorenom moru i da gabariti mosta, ukoliko bude građen, moraju da budu takvi da bude omogućen nesmetan pristup vodama BiH.

"To može biti i predmet međunarodne arbitraže, ali mislim da u dobroj atmosferi ovo pitanje može da bude riješeno", dodao je Ivanić.

On je rekao da su hrvatski sagovornici dali podršku aplikaciji BiH za članstvo u EU, te da je posjeta protekla u obostranom dobrom razumijevanju. 


Izvor: Vebsajt RTRS, 09.03.2016.