Zastava Srbije

USAID: Pravosuđe u BiH netransparentno


Šef operacija Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Tomas Melija, izjavio je da pravosuđe ne doseže nivo transparentnosti i efikasnosti koji EU očekuje od BiH na njenom putu evropskih integracija. Melija je istakao da je korupcija najveći problem u BiH koji je koči da krene naprijed.

"Sa predstavnicima vlasti, pravosudnog, ali i civilnog sektora u BiH sagledali smo proteklih dana problem korupcije koji BiH ima, a koji nastavlja da ometa sposobnost struktura BiH u privlačenju međunarodnih investicija", rekao je Melija.

On je istakao da je USAID u proteklih 13 godina u BiH investirao 40 miliona dolara u sektor poljoprivrede, naglašavajući da je to bila investicija, a ne milostinja.

"Više od polovine porodica u BiH živi u ruralnim područjima, a svaka peta porodica živi u siromaštvu. Zato je poljoprivreda možda i jedina ekonomska prilika za poboljšanje standarda tih porodica koje žive u ruralnim područjima. Investicija u poljoprivredu pomoć je porodicama da izađu iz siromaštva", zaključio je Melija.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 09.03.2016.