Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENA I DOPUNA IZBORNOG ZAKONODAVSTVA BIH: Povećanje cenzusa za preferencijalne glasove na otvorenim izbornim listama sa pet odsto za lokalni nivo na 15 odsto, a za nivo kantona, eniteta i BiH na 30 odsto


Interresorna radna grupa za pripremu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH je, 9. marta 2016. godine, u Sarajevu postigla saglasnost da se poveća cenzus za preferencijalne glasove na otvorenim listama, ali će o drugim pitanjima rasprava biti nastavljena iduće sedmice.

Dogovoreno je da se cenzus preferencijalnih glasova na otvorenim listama sa pet odsto za lokalni nivo poveća na 15 odsto, a za nivo kantona, eniteta i BiH na 30 odsto.

Otvoreno je I pitanje rodne ravnopravnosti na kandidatskim listama, ali dogovor o tom pitanju nije postignut i on se očekuje na narednoj sjednici.

Član Interresorne radne grupe i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne supštine BiH Lazar Prodanović smatra da je dobro što je povećan broj preferencijalnih glasova na otvorenim listama i što je diferenciran zavisno od nivoa zakonodavnog tijela.

"Povećanjem procenta omogućava se pomjeranje na listi i daje se motiv kandidatima da se bore za veći broj ličnih glasova, a ne da se međusobno dijele ili da se prave zloupotrebe u smislu kršenja izbornog prava tako da birački odbori glasaju za kandidata", rekao je Prodanović.

On je ponovio stav da ova radna grupa nije dogovorila nijednu revolucionarnu izmjenu izbornog zakonodavstva i da se uglavnom radi o tehničkim promjenama.

Prema riječima člana Radne grupe i predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića, u dosadašnjem radu ovo radno tijelo nije riješilo nijedno od bitnih pitanja poput zatvaranja lista, pripadnosti mandata stranci ili spajanja izbora.

Kao najbitniji rezultat on je naveo dogovor o pitanjima kojima se uklanjaju nedorečenosti u Izbornom zakonu BiH, a što treba da olakša rad Centralne izborne komisije u izbornom procesu.

"Međutim, šta god da dogovori Interresorna radna grupa, nije konačno, jer konačnu odluku donosi Parlamentarna skupština BiH", podsjetio je Tadić.

Povećanjem cenzusa preferencijalnih glasova na izbornim listama, prema riječima člana Radne grupe i predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, uvodi se više reda u izborima.

Ona je uvjerena da će dogovorene promjene u radu biračkih odbora dati rezultat na oktobarskim lokalnim izborima.

Član Interresorne radne grupe i delegat u Domu naroda parlamenta BiH Halid Genjac dodao je da je ovo radno tijelo dogovorilo i jedan broj amandmana na Zakon o finansiranju političkih stranaka iz budžeta Republike, grada i opštine ("Sl. glasnik RS", br. 65/2008), kojim se provode najvažnije preporuke Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) i izbjegavaju zaprijećene sankcije.

"U ovom trenutku nije bilo spremnosti niti saglasnosti za ozbiljnije zahvate u smislu izbornog cenzusa, odnosno izbornog praga, zatvaranja lista, pomjeranja opštinskih izbora i svih poznatih tema koje su bile prisutne u javnosti", zaključio je Genjac.

Naredna sjednica Interresorne grupe trebalo bi da bude održana 16. marta.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 09.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772