Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Popis privesti kraju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku složili su se da bi rezulatati popisa stanovništva iz 2013. godine trebali biti u roku predviđenom Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik RS", br. 13/2012 - dalje: Zakon) i zasnovani na međunarodnim standardima i metodologijom.

Tokom sastanka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik Čubrilović i predstavnici Zavoda za statistiku istakli su da bi struci i nauci trebalo prepustiti oblast obrađivanja i prezentovanja rezultata popisa, koji je jedan od osnovnih preduslova za ekonomski, privredni i politički razvoj BiH i Republike Srpske, ali i za njen put u Evropsku uniju.

Naglašeno je i da ustavna i zakonska rješenja zasnovana na rezultatima popisa iz 1991. godine koji nikada nije zvanično verifikovan i čiji rezultati su nepotpuni, jer popisom nije bio obuhvaćen jedan broj opština sa današnjeg stanovišta neupotrebljivi i zaustavljaju progresivne procese u razvoju dejtonske Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da je neophodno u skladu sa Zakonom član 40 koji se odnosi na mjesto rada ili školovanja konsultovati sa pitanjima od 1 do 7 kod utvrđivanja statusa rezidentnog stanovnika.

Predstavnici Republičkog zavoda za statistiku ističu da je ključno da u konačnu ocjenu rezidentnog stanovnika u BiH mora ući i pitanje 40, koje pokazuje da li neko radi ili se školuje u BiH, jer nije moguće da neko radi u inostranstvu, a stalno boravi u BiH, sa čim se predsjednik Narodne skupštine složio.

Predsjednik Čubrilović je izrazio nadu da će Centralni popisni biro iznaći rješenje uz maksimalnu primjenu zakonskih i optimalnih metodoloških principa.

- Zbog ekonomskog razvoja Republike Srpske i BiH, privlačenja investitora, kao preduslova za bolji život svih njenih građana, apelujem na Centralni popisni biro da zanemari političke interese i držeći se statističkih pravila i Zakona ovaj posao privede kraju - rekao je predsjednik Čubrilović.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina i Republika Srpska ne mogu sebi da dozvole luksuz da propadne 47 miliona maraka koliko je koštao popis stanovništva 2013. godine i izrazio nadu da će na sjednici Centralnog popisnog biroa biti otklonjene sve prepreke za objavljivanje rezultata popisa.

- Jedino se poštovanjem međunarodnih propisa i standarda, kao i Zakona mogu dobiti tačni i kvalitetni podaci koji će biti veoma važna osnova za razvoj zemlje - usaglasili su se sagovornici sastanka u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 


Izvor: Press služba Skupštine Srpske, 09.03.2016.