Zastava Srbije

UREDBA O POSTUPKU DODJELE SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U OBLASTI PREVOZA LICA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU ZA SANIRANJE FINANSIJSKOG GUBITKA ZBOG POSLJEDICA PANDEMIJE VIRUSA KORONA: Novčana podrška spas za prevoznike

10.02.2021.


Nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona ("Sl. glasnik RS", br. 2/2021), prevoznici ističu da je ovo jako značajno za njih i jedan je od načina da opstanu.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje finansijske podrške u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

"Privrednom subjektu biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu za svakog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu s propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine. Novčana podrška utvrđena ovom uredbom obezbjeđuje se iz sredstava Kompenzacionog fonda RS", stoji u odluci.

Dejan Mijić, predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS, kaže da će pomoć sigurno biti značajna onim preduzećima koja imaju veliki broj radnika, koje su i pored teške situacije uspjeli da ih zadrže.

"I sve ovo vrijeme ti radnici s poslodavcima nose teret ove krize, rade, čak i kada je bilo rizično prevozili su određene radnike koji su morali da obavljaju poslove u bolnicama, u policiji i slično. Vlada RS je sve to prepoznala i tokom cijele godine je kontinuirano pomagala našem sektoru", kazao je Mijić i dodaje da ovakav vid pomoći znači opstanak preduzeća i u prošloj i ovoj godini.

Kako kaže, većina preduzeća, pogotovo u manjim sredinama, stalo je s radom jer nemaju nikakve prihode skoro od marta. Dodao je da su iz tog razloga neka preduzeća došla u priliku da ne mogu da isplaćuju plate radnicima, ali ni doprinose ni poreze.

"Mnoga preduzeća su, da bi prevazišla tu krizu, podigla kredite, svakako je pohvalno da je većina prevoznika zadržala skoro sve radnike bez obzira na ovakvu tešku situaciju", ističe Mijić.

Prema njegovim riječima, ono što se prevoznici nadaju je da će u narednom periodu ući u proces određenih stalnih subvencija na plate te poreze i dopinose. Ističe da očekuju da će u aprilu početi oporavak njihovog sektora.

"Trebaće nam sigurno godinu do dvije da dostignemo nivo putnika koji smo imali ranijih godina", ističe Mijić.

Momčilo Sladoje, direktor "Centrotransa" iz Istočnog Sarajeva, ističe da posluju od 1993. godine i da se nikad dosad nisu našli u ovakvoj situaciji.

"Jako je značajna pomoć Vlade RS, jer to su ozbiljna sredstva, pošto su praktično plaćeni doprinosi radnicima", ukazao je Sladoje.

Dodao je da će većina prevoznika sigurno ispuniti uslove koje je odredila Vlada RS, jer svi su pokušavali da zadrže radnike.

"Budući da su vozači deficatirno zanimanje, nikome nije bilo u interesu da otpušta radnike, jer kad jednom daš otkaz pitanje da li će se ikada više vratiti", ukazao je Sladoje.

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković nedavno je rekao da je za pomoć prevoznicima obezbijeđeno 2,3 miliona KM. On je podsjetio da je Vlada donijela Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, čime je osigurana pomoć za oko 1.500 radnika u ovom sektoru.

"Nadam se da ćemo već u prvom polugodištu ove godine moći konačno reći da je virus iza nas i da se vratimo u period u kojem smo bili marta 2020. godine, što je želja Vlade, a siguran sam i građana i privrednika", poručio je Višković.

Premijer je pozvao prevoznike koji ispunjavaju uslove da se prijave, za šta će, u skladu s ovom uredbom, imati rok od 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dajana Vujatović, 08.02.2021.

Naslov: Redakcija