Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA: Razmotren Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu

10.02.2021.


Vijeće ministara BiH razmotrilo je Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, o kojem će se izjasniti na narednoj sjednici, nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri pristigle sugestije.

Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.

Podsjećamo da Ministarstvo finansija i trezora priprema nacrt zakona o budžetu institucija BiH i dostavlja ga Vijeću ministara na utvrđivanje, nakon čega se upućuje Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Vijeće ministara BiH sa sedam glasova za i tri protiv nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10% plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10% plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o 5. sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji će biti održan, putem videolinka, 25. 2. 2021. godine.

Na sjednici je usvojen Dokument za diskusiju, te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za 5. sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće ministara upoznato s nacrtom dnevnog reda za ovaj sastanak.

Predsjedavajući delegacije BiH u dijelu za visoki politički dijalog bit će ministar pravde Josip Grubeša.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 08.02.2021.

Naslov: Redakcija