Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET MINISTARA BIH: Podržan Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja EK


Savjet ministara BiH podržao je uz sugestije Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu, koji će biti ugrađeni u Program rada Savjeta ministara BiH za ovu godinu, kao i preporuke koje se odnose na niže nivoe vlasti u BiH.

Akcioni plan u konačnom tekstu biće proveden u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH preporučio je Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH da izradi specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima.

Nadležne institucije zadužene su da dostave Direkciji za evropske integracije relevantne informacije o realizaciji mjera navedenih u Akcionom planu za realizaciju prioriteta iz Izvještaja za 2015. godinu za nivo Savjeta ministara.

Prioriteti su grupisani na oblasti reforme javne uprave, vladavine zakona/funkcionisanja pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina/slobode izražavanja.

Među prioritetima su postojanje funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar EU.

U Akcionom planu je definisan i set mjera iz oblasti unutrašnjeg tržišta, sektorskih politika i pravde, slobode i bezbjednosti.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Prijedlog osnova će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara BiH razmotrio je i, uz određene korekcije, usvojio Pregovaračku poziciju BiH kojom su definisani zahtjevi BiH u pregovorima s Evropskom komisijom o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prva runda pregovora trebalo bi da bude održana 16. februara u Sarajevu. Prilikom pregovora, delegacija BiH imaće zadatak da iznađe prihvatljivo rješenje, zasnovano na uvažavanju uzajamnih interesa.

Savjet ministara BiH je, uz korekcije, donio Program rada za ovu godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Savjeta ministara BiH.

U Program će biti ugrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu koji se odnose na Savjet ministara.

Godišnji program rada sadrži Akcioni plan provođenja, pregled zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora kao i razvojno-investicionih projekata/programa.

Strateški ciljevi su utvrđeni na osnovu opštih principa razvoja - integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta.

Za svaki strateški cilj definisani su srednjoročni ciljevi u okviru kojih su programi i projekti.

U skladu s utvrđenim spoljnopolitičkim prioritetima BiH, Savjet ministara će i u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje daju doprinos ispunjavanju uslova za dalji napredak u procesu približavanja EU i NATO integracionim procesima.

Planirane su i aktivnosti na unapređenju i jačanju sveukupnih odnosa sa susjednim i zemljama u regiji.

Programom rada planiran je nastavak rada na unapređenju regionalnih trgovinskih odnosa BiH u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma - Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju, CEFTA i EFTA.

Iz Savjeta ministara navode da će biti nastavljeni pregovori radi sticanja punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Izvor: Vebsajt RTRS, 09.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772