Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Sa dnevnog reda skinuti zakoni o Ustavnom sudu i Krivičnom zakonu, u prvom čitanju usvojeno više prijedloga zakona


Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH skinuo je sa dnevnog reda Prijedloge zakona o Ustavnom sudu i o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Zvanično obrazloženje nije ponuđeno.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je 5. februara da su prijedlozi ovih zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije 3. februara usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o prijedlozima navedenih zakona, jer mišljenje nije dobilo podršku 13 poslanika iz Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

U dnevni red naknadno je uvršten Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje takozvanog bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH.

Navedeni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. Ovim prijedlogom zakona, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu stupiti u štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu s nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Takođe, u prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu s načelima efikasne javne uprave.

Predstavnički dom ranije je podržao amandmane prema kojim poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta, a ovi amandmani postali su dio teksta Prijedloga zakona koji razmatra Dom naroda.

Delegati su u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim su uvažene preporuke Manivala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene. Dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde BiH, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na veb-stranici, čime se dodatno obezbjeđuje praćenje finansijskih tokova novca.


Izvor: Vebsajt RTRS, 09.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772