Zastava Srbije

U PRIPREMI PRAVILNIK O URBANOM PLANIRANJU KS

10.01.2024.


Donošenjem Pravilnika urbanog planiranja za Kanton Sarajevo, Vlada KS i Zavod za planiranje razvoja nastoje unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Nakon devet decenija nepostojanja tog značajnog provedbenog akta za ovo područje, pokrenuta je njegova izrada, kako bi se osiguralo efikasno provođenje urbanističkih i prostornih planova, stopirali problemi poput nelegalne gradnje, ali i brojni drugi negativni utjecaji urbanih aktivnosti za stanovništvo i životnu sredinu.

Vlada KS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila finalne izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

- Smatramo ovaj dokument istorijskim, jer bi nakon devet decenija Sarajevo trebalo dobiti ovaj pravilnik kao instrument provođenja planova. Mi imamo veoma dobru regulativu što se tiče donošenja planske dokumentacije i tu smo apsolutno u korak sa Evropskom Unijom, ali ovaj dokument, nažalost nemamo punih devet decenija. To je uzrokovalo brojne probleme, poput bespravne gradnje, ali i vrlo komplicirane i otežavajuće procedure odobravanja građevinskih radova i usporavanja investicija - navela je predsjednica Radnog tijela za pripremu i koordinaciju izrade Pravilnika urbanog planiranja i pomoćnica direktora u Zavodu za planiranje razvoja KS Nataša Pelja Tabori.

Kako je istakla, ovaj dokument pravi sponu između jako transparentnog i jasnog načina građenja i pravila koja važe za gradnju u KS i planskih dokumenata koji trebaju da budu jasni ne samo građanima i profesionalcima-arhitektima i građevincima, nego i investitorima.

Uskoro bi trebalo biti definisano i na koji način će biti uvršten Pravilnik u pravni okvir Kantona Sarajevo, kako bi pojednostavljeni i efikasniji sistem urbanističkog i prostornog planiranja profunkcionisao.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 05.01.2024.

Naslov: Redakcija