Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON O UKIDANJU PDV-A NA DONIRANU HRANU

10.01.2023.


U Sarajevu je održana konferencija za medije na kojoj je bilo riječi o malverzacijama i raznim prevarama prilikom donacija hrane i ostalih humanitarnih aktivnosti.

Konferencija je imala za cilj predstaviti tri inicijative i pitanja, a koje je prvi predstavio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

Naime, Magazinović je govorio o spriječavanju zloupotreba u procesu oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a, koji je dio projekta "Niko gladan, niko sam".

Potom, predstavljen je dokument koji govori o moralnim principima, radu organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca koji se bave humanitarnih radom. I na kraju, riječi je bilo o inicijativi za promjenu krivičnog zakona u slučaju prevara prilikom prikupljanja novca za liječenje.

"Pripremljen je zakon kojim donacije hrane želimo osloboditi PDV-a i ispraviti grešku da, oni koji doniraju hranu bivaju 'kažnjeni' jer moraju platiti PDV. Svi znate da postoje prevare od onih koji uzimaju donacije ili prikupljaju novac. Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu je spreman i želimo ga što prije uputiti u proceduru. Prije toga, sa institucijama želimo potvrditi model koji će garantovati da donirana hrana neće završiti na pijaci ili da se neko neće oslobiti PDV-a na hranu koju zapravo nije donirao", objasnio je Magazinović.

On očekuje i nada se saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) kako bi projekat "Niko gladan, niko sam" bio u potpunosti primjer transparentnosti i kako bi imali model koji ne može biti zloupotrijebljen.

Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba, rekao je da bi ukidanjem PDV-a na doniranu hranu značilo onima koji su u stanju potrebe, a da bi to također dovelo do tog da se većem broju građana može pružiti pomoć.

Karalić je naglasio da postoji određeni broj ljudi koji pokušavaju "zloupotrijebiti dobru volju ljudi".

Osim Magazinovića i Karalića, na konferenciji su govorili i ekonomista Faruk Hadžić, Zoran Puljić direktor fondacije Mozaik i direktorica fondacije Hastor Lejla Đonlagić.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.01.2023.

Naslov: Redakcija