Zastava Srbije

IZBORNI ZAKON BIH: Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti zakona 19. i 20. januara 2023. godine

10.01.2023.


Ustavni sud BiH će 19. i 20. januara nastaviti odlučivanje o apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o ustavnosti izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je u oktobru nametnuo visoki predstavnik.

Nakon što je početkom decembra 2022. godine Ustavni sud BiH odbio prijedlog izricanja privremene mjere i odgodio donošenje odluke o meritumu po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti izmjena ustava FBiH i Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, naredna plenarna sjednica bit će održana krajem januara.

Odluke koje je nametnuo Schmidt primjenjuju se na rezultate prošlogodišnjih Općih izbora u BiH, za što Komšić smatra da je direktan udar na demokratiju te da su na taj način glasači dovedeni u zabludu.

Iz Ustavnog suda ranije je istakao kako podnosioci zahtjeva nisu jasno naveli, a van aspstraktnog nivoa, koje vrste nenadoknadive štete bi mogle nastati ako bi osporeni akti ostali na snazi do rješenja spora.

Naglasili su da, prema mišljenju suda, implementacija izbornih rezultata na osnovu osporene odluke visokog predstavnika ne stvara nenadoknadivu štetu.

Kako je potvrđeno, naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bit će održana 19. i 20. januara, a dnevni red će tek biti utvrđen.

Nakon što je odbijeno donošenje privremene mjere, odlučivanje po zahtjevu u potpunosti se iscrpljuje donošenjem odluke u meritumu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 05.01.2023.

Naslov: Redakcija